Historien bakom Kvinnohistorier

Den 29 mars 2020 hade jag nyss kommit hem efter en märklig releaseresa där alla evenemang ställdes in och min dotter peppade mig att tänka digitalt. #viställerinteinviställerom blev mitt ledord.

*** Prenumerera på Kvinnohistoriers nyhetsbrev ***

Kvinnohistorisk frukost

Ett av evenemangen som ställdes om var den Kvinnohistoriska frukosten i Falun. Så här skrev jag den 4 mars om den kvinnohistoriska frukosten.

En av mina förebilder är Alexandra von Schwerin som lyfter fram kvinnohistorien genom utställningar på Skarhults slott. På bokmässan i Göteborg hölls den första kvinnohistoriska middagen 2019, men någon kvinnohistoriska frukost har jag aldrig hört talas om. 

Kanske blir det världspremiär onsdagen den 25 mars i Falun.

Det är min förhoppning att den kvinnohistoriska frukosten ska följas av fler – här kan du läsa om mina tankar.

Jag ville inspirera fler till att arrangera kvinnohistoriska frukostar, ett koncept som skulle spridas över Sverige för att lyfta fram kvinnohistorier.

Nu blev det inte så. Den första Kvinnohistoriska frukosten på Grand hotell i Falun blev digital. Jag hämtade min frukostpåse i matsalen (buffén var inställd pga Covid-19) och åt den i sängen. Modererade gjorde Kicki Westerberg.

Digital bokmässa

Hela världen befann sig i kaos och som högkänslig på resande fot påverkades jag av paniken. Som alltid dövar jag dåligt mående med engagemang, triggades att skapa något större och började fundera på hur vi kunde göra den inplanerade bokmässan i Billesholms Folkets Park digital. Under #digitalfestivalbillesholm arrangerade vi Sveriges och kanske världens första digitala bokmässa den 27 juni 2020.

Anna Vild

Det var tre hektiska månader. Cykelförsäljningen tog fart och Cykelhandlaren tillbringade även delar av söndagarna i cykelaffären. Det gjorde att han inte märkte hur mycket jag jobbade med alla mina projekt (annars hade han garanterat stoppat mig då tempot blev på tok för högt).

I Varberg hade Anna Vilds alla spelningar ställts in och jag frågade om hon var intresserad av att göra min research så att jag slapp resa kollektivt.

Den 10 maj skrev jag så här på bloggen

Nu händer det massor bakom kulisserna!

I veckan presenterar Anna Vild programmet för den 16 maj kl 10-12 i Älvdalen – som även sänds via youtube och zoom. 

Samtidigt lägger Cissela Larsson sista handen vid den nya hemsidan Kvinnohistorier som också är temat för min del av bokmässan i Billesholm som nu blir digital. Reservera redan nu den 27 juni 2020 kl 10-15. 

Ha tålamod – det kommer mer information i slutet av veckan. Tills dess kan du prenumerera på vår nya youtubekanal Trolldomsprocesser. 

Kvinnohistorier

I snabb takt förändrades världen pga Covid-19. Prologen i min debutroman kunde inte ha varit mer aktuell. ”Med förenade krafter kan nya fåror brytas, kartor ritas om.” Här såg jag en möjlighet att skapa hållbara evenemang. I Paris satt min lektör, Helena Hansen, i karantän. Ingrid Tollgerdt-Andersson och Insamlingsstiftelsen Natur och Hälsa konstaterade att isolering hade stora negativa konsekvenser för folkhälsan. Samtidigt kunde jag se parallellerna mellan häxhysterin och coronahysterin – hur människor agerar destruktivt när rädslan sprids som en farsot.

I sociala medier bestämde jag mig för att fokusera på aktiviteter som fungerade bra även i tider av social distansering – läsa – skriva – cykla! I Paris tog Helena Hansen över de Kvinnohistoriska frukostarna som omvandlades till Kvinnohistoriska kvällsfikor. Hon arrangerade även skrivkurser och workshops. Här har det skapats samhörighet där människor kan träffas digitalt för att utbyta tankar. Förhoppningsvis kommer allt fler inse fördelen med digitala möten som sparar både tid och klimatet.

Trolldomsprocesser

Den 12 september släpptes sidan Trolldomsprocesser. Förhoppningsvis ska sidan användas i skolundervisningen så att fler får möjlighet att lära sig om trolldomsprocesserna.

Musiken

Under Kvinnohistoriers varumärke arrangerade Anna Vild, Helena Hansen och jag flera digitala evenemang. Vår trognaste fans var Maggan Moureau och Sol-Britt Eriksson. Den 12 juli sände de live från Jäll-loppisen i Loka när Anna Vild spelade några låtar. Mellan låtarna berättade hon om häxprocesser och kopplingar till hennes eget liv. I Billesholm var jag så klart på plats framför skärmen och imponerades av föreställningen. Berättarkonserten var ju redan klar!

Den 15 augusti hade berättarkonserten premiär i Billesholms Folkets park. Patricio Silva hade erbjudit sig att ta med förstärkare och mixerbord. Efter föreställningen framförde Anna Vild en av de fem låtar hon skrivit den 10 augusti (inspirerad av tre månader i Älvdalen). Det visade sig att Patricio Silva hade en hel studio och vi kom överens om att de skulle spela in låten Älven så snart vi var tillbaka efter vår Österlenresa.

Efter en dag i studion var låten klar. Rekordfart enligt Anna Vild. Vår planerade inspirationsresa fick även bli en releaseresa för låten Älven.

Det blev en intensiv resa som du kan läsa mer om här.

Söndagen den 20 september arrangerade vi ett minnesevent för de häxanklagade i Katarina församling där Malin Matsdotter brändes levande på bål 1676. Det var på dagen ett år sedan jag träffade Andreas Magnusson irl första gången (mer om det mötet kan du läsa här och på Andreas blogg).

Sedan jag lärde känna Andreas via FB sommaren 2018 har jag förstått att han är en stor ledare och duktig skribent. Vad jag inte visste var att han även har en fantastisk sångröst. När vi kom in i Katarina kyrka nämnde han att han blev sugen på att sjunga. Så klart frågade jag killen i receptionen om det var ok – vilket det var. Minneshögtiden i Katarina avslutades med att Andreas och Anna sjöng innan vi höll en tyst minut. Nu är Anna Vild igång och skriver en duett för henne och Andreas.

Tidsresebyrån

Tillsammans med Alexandra Kronholm och Patricio Silva håller jag och Anna Vild på att starta upp Tidsresebyrån som du kan läsa mer om här.

Projektet är ett resultat av mitt klimatengagemang. Den 24 november 2018 klimatstrejkade jag första gången. Så här skrev jag på bloggen.

Och jag känner att jag borde ägna mina fredagar åt klimatprotester – men hejdar mig. Hälsan måste hålla. Var gör jag störst nytta?

Coronahysterin gav mig en möjlighet att göra skillnad. 2020 har varit ett märkligt år där jag skapat mer än jag hittills gjort under hela mitt liv. Grunden är lagd för flera projekt som kan bidra till ökad hållbarhet. Nu går mitt liv in i ett nytt skede. Jag har bevisat för mig själv att jag behöver leva och att jag kan göra skillnad.

2 svar på ”Historien bakom Kvinnohistorier”

  1. Vilket år det har varit och blivit så här långt!
    Är fortfarande lika tacksam att jag har fått träffa dig och Anna… Ni gör så himla mycket coola saker. Lilla jag är imponerad…

    1. TACK! Och vi är imponerade av DIG! Härligt att vi kan inspirera varandra!!!

Kommentarer är stängda.