#metoo och #kvinnohistorier

Den 15 oktober 2017 började #metoo spridas över världen. Det uppmärksammar vi idag genom Kvinnohistorier där vi lyfter upp de skrivna och oskrivna kvinnohistorierna från dåtid till nutid.

För det finns så mycket mer än sexuella trakasserier, det finns massor outtalade förväntningar på kvinnorollen som är en bidragande orsak till att fler kvinnor än män drabbas av utmattningsdepression. Ta bara det där med utseende.

I många år fixade jag håret varje morgon, sminkade mig och målade fransk manikyr. Jag skulle tro att jag spenderade minst fem timmar i veckan på en yta som jag trodde förväntades av mig som kvinna. För att inte tala om hur många timmar om året jag jobbade för att tjäna ihop till smink och nylonstrumpor. (Vissa perioder förbrukade jag nog tre par i veckan. Hur mycket pengar blir inte det?)

Eller ta föräldrarollen – ja, alla kvinnor som har barn han nog upplevt hur omgivningens förväntningar på mammarollen är betydligt högre än på papparollen.

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst – och det kommer jag till att göra. Faktiskt ända fram till kl 17 idag – och du kan vara med digitalt.

Programmet för Kvinnohistorier

Vi hoppas få träffa fler som delar vårt engagemang för kvinnohistorier och att vi tillsammans kan fortsätta lyfta fram kvinnohistorier.

2021 drömmer jag om en mässa i samarbete med bibliotek där vi kan samlas i mindre grupper lokalt och vara del av ett större digitalt event.

Läs mer

Historien bakom kvinnohistorier

Program för den 17 oktober 2020

Program för höstens kvinnohistoriska kvällsfikor

Mässerbjudanden på Skrivkurser

Antologin Skiftet

Om mitt samarbete med Anna Vild för att lyfta fram Kvinnohistorier

Intressanta sidor från dagen

Malin Lundskog

Lotta Persdotter

Lisa Wool-Rim

2 svar på ”#metoo och #kvinnohistorier”

  1. Det var en helt fantastisk dag och jag förstår dig. Känner igen mig. Det går att prata i oändlighet om det här. Och ja: prat är en superbra början. Som den här bokmässan. Som Kvinnohistorier. Alltså: WOW! Annika! Du gör skillnad!

    Kram Malin

Kommentarer är stängda.