Level10Life (3)

I år har jag funderat mycket över hur mitt drömliv skulle se ut om allt vore möjligt. Detta har fått mig att inse att jag redan lever det perfekta livet. Det är faktiskt svårt att komma på hur något skulle kunna bli bättre. Ändå kommer jag försöka formulera min Level10Life utifrån samtalet med Kicki Westerberg som släpptes som podd förra veckan.

Hittills har jag lyckats få ihop fem punkter för HÄLSA (kanske kommer jag så småningom dela upp dessa i fler punkter).

Hälsa

1 – Daglig rörelse

Vardagar inleds med meditationspromenad eller yoga. Så snart snön försvinner kommer vi cykla över Söderåsen på tisdagar och torsdagar (fram till dess blir det långpromenad). Fram till att simhallen ersätts simningen med yoga. Söndagar ägnar vi åt cykling eller promenad.

Här handlar det om att hålla kvar vid vanorna.

2 – Avstå från socker och gluten (Kanske döpa om till kosten och även lägga in vegetariskt?)

I maj 2018 slutade jag med allt socker och gluten, men sedan smög det sig in igen. Egentligen har jag hittat recept som hjälper mig avstå – men ändå har jag inte bemästrat suget efter mörk choklad och kakor.

3 – Våga vara mitt sanna kraftfulla jag

4 – #utonjut

Daglig utomhustid – helst innan klockan tolv då dagsljuset har störst effekt. Trädgårdsarbete, promenader, cykelturer eller bara vara. Att tanka dagsljus är en av de enskilt viktigaste faktorerna för att jag inte ska bli deprimerad igen.

5 – #vilaitid

6 – Existensiell hälsa

I andra avsnittet av podden Cirkeln talar Malin Lundskog och Kicki Westerberg om WHO:s definition av existensiell hälsa. Hittills har jag lyssnat på avsnittet tre gånger och upptäcker hela tiden nya saker. (I somras talade jag med Malin Lundskog om existensiell hälsa – du hittar inläggen här med länkar till samtalen.)

Om vi tappar den existensiella hälsan ”skaver det” och leder till stress och oro.

Må-bra-et i existensiell hälsa kommer inifrån och är oberoende av t ex praktiska eller fysiska förutsättningar.

Mening och syfte med livet.

Vad gör jag här egentligen? Jag vill bidra till något gott – ge till andra och världen.

Andlig kontakt

Känna kontakt med något större, en tillit att någon tar hand om mig. ”Det blir bra”. Detta för tankarna till mina reflektioner kring hur äldre folk trodde att skyddsväsen tog hand om dig. (Men ännu har tankarna inte landat.)

Malin Lundskog tipsade om att krama ett träd. Känslan av att någon hjälper mig. Länge har jag haft kvar min barnatro – och den är ett exempel på känslan av andlig kontakt. Här handlar mycket om att våga släppa in, att tro på att något finns där.

I dag läggs allt ansvar på individen – det innebär att det är ditt eget fel om du inte lyckas. Men man kan också ha en tro att det finns ett skyddsväsen som ser till mitt bästa. Det gör livet enklare.

Förundran – wow i livet

Dagligen känner jag tacksamhet och förundras över naturens skiftningar. WHO har konstaterat att denna förundran gör något med vår hälsa. Spännande!

Helhet

Tankar och känslor i kroppen och knoppen.

Känslor leder till tankar som leder till action. Här handlar det om att observera. Vi behöver alla delar i livet – det räcker t ex inte att fokusera på maten om man inte tränar något. Vi behöver tänka både på vad vi äter och att vi rör oss för att må bra.

Vi människor har jobbat oss bort från det enklar och självklara, konstaterade Malin Lundskog. Ännu ett uttalande som väckte tankar om kopplingen mellan existensiell hälsa och det naturen gav oss för länge sedan.

Andlig styrka

= Jag vet hur jag kan ta mig igenom jobbiga stunder i livet.

Vilken strategi behöver jag träna på för att klara de jobbiga stunder som kommer? Hur hittar jag tillbaka till att må bra igen?

Ett sätt att tänka när man kommer i en svacka är ”det går över”. ”Allt är föränderligt.” Det får mig att tänka på sommarprogrammet med Björn Natthiko Lindblad från den 26 juni 2020.

Detta är ett område som jag konstaterat att jag behöver förbättra. (Här kan du läsa mina tankar från den 22 oktober 2020.)

Det är viktigt att hitta sina egna strategier. Lära känna sig själv och veta vad JAG behöver.

Hoppfullhet – ”det blir bra!”

När något jobbigt händer brukar Cykelhandlaren säga att det är något jag ska lära mig, att jag inte ser det nu men att jag kommer känna tacksamhet i framtiden.

Här handlar det om att ha en känsla av att det blir bra – att det löser sig!

Harmoni och inre frid

Förnöjsamhet är ett bra ord – att vara nöjd med sig själv och den man är. Här handlar mycket om att vara i nuet och inte jämföra sig med andra. ”Här är jag och allt är lugnt.” Vara tillfreds med sig själv.

Personlig tro

Tro på något som ger styrka i livet och tillåta sig att njuta av livet. Det finns en mening med att jag är här.

To-do

  • Fram till nästa vecka kommer jag fundera kring den punkt jag kallat Växande. Den punkten inkluderar andlighet och personlig utveckling. Kanske kommer några av ovanstående punkter flytta in i Växande istället. Vi får se.

Du hittar min Level10Life här

Här hittar du samtliga blogginlägg om Level10Life

Här kan du läsa mer om WHO:s beskrivning av existensiell hälsa