Söndagscykling

Det är på cykelsadeln orden landar och idéerna gror.

Idag cyklade en ny runda över Söderåsen som fick namnet Söderturen (59 km – perfekt dagstur för att även hinna små promenader i omgivningarna).

Medan vi cyklade där så flimrade en idé till en bok för unga vuxna förbi. Jag skulle vilja skriva om när de kristna rensade Söderåsen från hedningarna. För hur skulle det annars gått till?

På Söderåsen finns flera järnåldersbosättningar. Vi vet också att det funnits stenåldersboplatser nedanför åsen. Men på 1500-talet hade adeln delat upp Söderåsen mellan sig – Knutstorp, Vrams Gunnarstorp, Dragesholm. Var kom de ifrån?

Vrams Gunnarstorp var ett jaktslott för en av danske kungens närmaste män på 1600-talet. Godsägarnas människosyn fick jag höra om av en cykelkund som berättade att nazistflaggorna vajade på de flera större gårdar en gång i tiden. Ja, det påstås även att Hitler varit inbjuden till Dragesholm. De lät honom beundra Söderåsens raviner från ditsläpade soffor och det lär vara så Soffebacken fick sitt namn.

Nåja, så småningom kanske jag skapar några nya mappar på datorn där jag ploppar ner fragmenten till en serie barn- eller ungdomsböcker. Huvudkaraktärerna har jag redan – Botvid och Linnea. Karaktärerna som växte fram 1999 efter att min farmor gått bort och jag bara var tvungen att skriva sagor.