Skriveri

Det är rubriken i mitt arkiv för blogginlägg om mitt skrivande. Om något sådant ord finns vet jag inte – därför blev jag extra glad när jag så namnet på Malin och Cillas podd Skriverier med Malin och Cilla. Hittills har de släppt tre avsnitt (men jag måste erkänna att jag inte lyssnat än. Ärligt talat lyssnar jag idag bara på podden Cirkeln.)

En stor del av Oväsen i Älvdalen skrev jag på olika skrivkurser, därför har jag haft svårt att få till Vrede i Älvdalen. Det är som om jag inte kan tvinga mig själv att flödesskriva på samma sätt som när man får en uppgift, men den här veckan har det lossnat.

I tisdags kväll var jag med på en skrivworkshop i Utveckla ditt skrivande med Helena Hansen där vi fick skrivövningar på temat struktur. Vi var åtta deltagare och efteråt läste vi upp våra texter för varandra. Det var otroligt inspirerande att se vad som skapats. För min del dök det upp nya karaktärer i inledningsscenen. Nu ska jag fila vidare på de idéer som dök upp.

Sedan några år är jag med i nätverket Mogna Bloggare. I onsdags testade vi att batcha – ett nytt begrepp för mig som förklarades med att ”skriva ett gäng inlägg eller lista på idéer/utkast för senare publicering”. Eftersom jag sällan håller mig till uppgiften ägnade jag det första 45-minuterspasset åt att flödesskriva texten Vindarna. Eller ja, jag skrev i 20 minuter sedan fixade jag frukost och gjorde en planering för bloggen. Och när jag gjorde den planeringen kom jag på att jag så klart borde skriva om mitt skrivande. Så på andra passet bestämde jag mig för att skriva det här inlägget. (Vad Malin Lundskog gjorde på batchningen kan du läsa här.)

Sedan några år är lördagar min stora skrivdag. Under veckan läser jag och samlar intryck, skriver några fragment. På lördagen ligger jag kvar i sängen och då brukar det hända grejor. Så om jag ska skriva om skrivande borde inläggen publiceras på lördagar.

På den här batchningen insåg jag att jag hittat ett nytt sätt att skriva blogginlägg på när jag inspireras av podden Cirkeln. Det tänkte jag testa i lördagsinläggen. Samtidigt blir det som en skrivkurs. Eller – egentligen har corona tvingat mig att bygga upp hela mitt liv till en skrivkurs som pågår året runt. Och det hände när jag började fundera på #level10life (som jag skriver om varje onsdag).

Så här ser mina skrivarveckor ut:

Måndagar: Flödesskriver innan morgonpromenaden

Tisdagar: Skriver efter att vi varit ute och cyklat. Ibland arrangerar Helena Hansen workshops och gruppcoaching på tisdagar.

Onsdagar: 9-11.30 batching med Mogna bloggare (för oj vad effektivt det var.) På onsdagseftermiddagar har jag startat en responsgrupp med tre andra författare som skriver historiska romaner i skrivgruppen Utveckla ditt skrivande. Vi får skrivpepp kontinuerligt av Helena i FB-gruppen, har tillgång till workshops och gruppcoaching – men i responsgruppen jobbar vi med en text varje månad. Det innebär att vi har något att jobba efter. I dag ska jag lämna min andra text för respons. Övriga deltagare får en vecka på sig att läsa och nästa onsdag får jag respons på texten under en timme. Guld värt.

Torsdagar: Skriver efter att vi varit ute och cyklat (se tisdagar)

Fredagar: Flödesskriver innan morgonpromenaden.

Lördagar: Stora skrivdagen när jag skriver från att jag vaknar fram till kl 13. Under sommaren planerar jag ha öppen trädgård med bokförsäljning kl 13-15.

Söndagar: Cykling när idéerna landar. På kvällen brukar jag skriva ett inlägg på cyklat.se där vi samlar våra cykelupplevelser för att hålla isär dem.

Varje vecka planerar jag att lyssna på en podd om skrivande samt reflektera över mitt eget skrivande här på bloggen. Lördagsinlägget kommer bli mitt sätt att reflektera över veckans skrivande. När det skrivs vet jag inte – men det kommer alltid publiceras lördag morgon.

Varje månad har jag budgeterat fem timmar för marknadsföring. Det fördelar jag mellan Tidsresebyrån (som jag träffar digitalt en måndag i månaden) och författargrupp där vi inspirerar och diskuterar vår marknadsföring. Efter dessa möte avsätter jag tid för att ”göra undan” det som har med marknadsföringen att göra. (Uppdatera kalendern på tidsresebyrån, skriva mail, kontakta bokhandlar etc.) För mig handlar det om att inte överskrida min budgeterade tid. Jag har alltid älskat marknadsföring och jag såg under 2020 hur den slukade min skrivtid.

Tema för lördagsinläggen

Vad kommer jag skriva om på lördagarna? Tja, det kan bli vad som helst – det avgörs av den skrivarblogg jag lyssnat på i veckan.

Det kan också hända att jag tar upp något av följande område

Bokrecensioner

När jag var barn skrev jag en bokrecension längst fram i mina böcker. Nu med Goodreads är jag sugen på att ta upp det igen. Dessutom skulle vi få en struktur på böckerna vi läser på samma sätt som vi sparar våra cykelturer på cyklat.se. (Här hittar du mitt konto på Good reads.)

Skrivtips

Så klart kommer det dyka upp frågor som jag själv funderar på i mitt skrivande – eller frågor som Helena Hansen tagit upp i Utveckla ditt skrivande. Redan nu har jag sparat en lång lista över skrivtips på min blogg. (Du hittar listan här.)

Boktips

Fram till den 31/3 2021 kan du köpa Oväsen i Älvdalen på bokrean. Tänker att jag även kan ta upp tips om böcker, digitala event mm. Frågan är hur jag kan få in detta på ett bra sätt. På instagram delade jag idag tips om en ny bok. Det skulle jag kunna få in här. Det är ju inte recensioner.

Eventtips

Detta är ju ytterligare ett område att skriva om. I oktober kommer vi varje år fixa en digital bokmässa. I maj kommer jag vara med på Litteraturrundan. Dessutom kommer det hända massor av spännande saker via Tidsresebyrån. Kanske skulle tipsen kunna vara återkommande i slutet av varje lördagsinlägg.

Tillbakablickar

Jag skulle kunna återanvända bilder och anteckningar från skrivkurser jag varit på. (Mats Söderlunds och Susanna Alakoskis skrivkurser har betytt mycket för mig. Här har jag samlat skrivtips från deras kurser.)

Jag skulle även kunna fördjupa inlägg om hur jag blev en skrivande person.

(Superbra att ha en lista med ämnen att välja från om inspirationen skulle tryta.)

Struktur

Så dök det helt plötsligt upp en helt ny tanke om lördagsinläggen. En återkommande grundstruktur. Kanske skulle det kunna vara så här.

  1. Reflektion inspirerad av en podd.
  2. Veckans tips – som då kan vara event, bok, eller skrivtips.

Äsch, det ger sig nog efterhand. Det här sättet att jobba tillsammans var i alla fall fantastiskt kul. Länge sedan jag varit så produktiv när jag jobbat hemifrån. Det var som om det skapades ett space som jag tidigare bara hittat när jag varit i väg på kurser.

Vad vill du läsa om i lördagsinläggen?

Berätta i kommentarsfältet så fyller jag på min inspirationslista ovan. Dela gärna med dig av tips på författarpoddar, skrivpoddar eller annat som har med skrivande att göra så inspirerar vi varandra!