Välkommen augusti!

Fylld av inspiration efter dagarna i Kalmar har jag mest skrotat runt i trädgården sedan jag kom hem. Oj, vad det har växt. Inte en chans att jag hinner ifatt samtidigt som jag skriver. Så jag släpper kraven. Bestämmer mig för att bara njuta. Plockar solmogna tomater och hallon. För en hopplös Kalla-Anka-liknande kamp mot getingarna som byggt bo bland blåbären. Och så plockar jag svarta vinbär. Lite varje dag. Fryser in i urtvättade grädd-kartonger och fryser. Fyra kartonger i varje påse. En påse i månaden och en paket i veckan. Tänker mat som medicin.

Fjärilarna fladdrar i fjärilsbuskarna. Sex nya planterade vi förra året och nu har vi hittat plats för ytterligare tio, men vi nöjer oss med tre i år. Snart, snart ska vi bygga rosentunneln så att jag i höst kan plantera en gång med Ghislane de feligonde. Runt den gamla fontänen ska jag fylla på med Linneus och bärnstensrosen. Fler Hansestadt Rostock och fler tehybrider i kanten mot terrassen.

Trädgården är min målarduk. Den 4 och 11 september kommer jag ha trädgården öppen. Tänker att den ska bli en plats för möten så att jag däremellan kan hålla mig lugn med mitt skrivande. Njuta av livet bara medan orden sakta fästs på pränt.

Har insett att det här med skriva tar tid även när berättelsen finns där inuti. Tid och avskildhet, att det inte händer så mycket. Releasen för Vrede i Älvdalen har därför flyttats fram till den 21 augusti 2022. Det har helt enkelt varit för mycket kring mig det senaste året. Det är bara att inse – det får vara slut på allt nya projekt och idéer.

Bilder från den 8 juli 2021

Tankar kring gula klängrosor

Drömmen om en gul rosenträdgård 16 augusti 2019

Planering den 23 augusti 2019

Gula rosor på Fredriksdal 15 juni 2018

Tänk att ha en egen rosenträdgård – 27 juni 2014

Att göra i augusti

  1. Så sen spenat
  2. Beskär fruktträd
  3. Beskär sommarhallon direkt efter skörd genom att klippa bort alla fjolårsskott jämns med marken (de som gett skörd och nu är torra). Gallra sedan årsskotten (som är ljusare och saftiga) så att omkring tio kraftiga skott per löpmeter blir kvar.
  4. Plantera jordgubbar
  5. Beskär hallonbuskar när de slutat ge frukt
  6. Höstgödsla perenner
  7. Fortsätt beskära fruktträd (juli, augusti, september)
  8. Beskär lavendel

Naturens skafferi

Björnbär

Grobladsfrön

Torka svarta vinbär

Bilder från den gråmulna 30 augusti 2021 när jag band upp körsbärsbågarna.

Höstens projekt – utrota rönnsumaken. Den hamnade här i en gammal grästova som vi fyllde upp med och nu har den spritt sig ÖVERALLT!!! Hjälp – hur får vi bort den?