Kreativa lördagar

På lördagar får jag frukost på sängen. Det är som om min hjärna är inställd på kreativitet och det som ska dyka upp dyker upp. Förhoppningen är att det ska handla om skrivandet – men ofta är det större frågor som flimrar förbi och som hamnar i dokument eller sociala medier.

Den senaste tiden känns det som om jag gått igenom ett stort skifte. Som om den turbulenta tid som inleddes med beskedet om Malignt melanom i maj 2018 börjar lugna sig. Som om det finns en plan att hålla mig till.

Om mindre än två timmar ska jag träffa en filmare som ska göra en dokumentär om Billesholm 450 år. Egentligen har jag ingen aning om vad jag ska säga så därför ska jag i det här inlägget försöka förklara vad det är jag håller på med.

UpplevBillesholm

När jag fick Klimatångest blev jag frustrerad av att de enda evenemangen i Bjuvs kommun var veteranbilsträffar och Bjuvsburnouten. Detta i en tid när Klimatfrågan borde ha varit den viktigaste. Därför försökte jag få igång Söderåsdagen. Det gick väl sådär. De fyra kommunerna runt Söderåsen visade sig vara mer än lovligt byråkratiska och företagen såg helst att någon annan gjorde jobbet. Att bidra ekonomiskt till gemensam marknadsföring var något som ingen förstod meningen med. I området verkade man vara bortskämda med projekt som finansierats av någon annan.

I maj 2021 lanserade vi sidan UpplevBillesholm. Även här visade det sig svårt att få föreningar och företag att förstå nyttan. Det blev extremt många timmar för att hitta finansiering. Till slut löste det sig tack vare Ekeby Sparbank, Sven Jönssons cykelaffär, Rask och Björck och Crealevant. Så nu finns det en sida med tips på cykelturer med utgångspunkt från Billesholm. Men i väntan på att destinationen utvecklas får vi skapa evenemang där vi bjuder in till aktiviteter eller gör arrangemang tillsammans med andra. 2021 är följande aktiviteter en del av UpplevBillesholm

Littera-turen den 7 maj

Här kan du läsa om den första Littera-turen

På instagram skriver jag om Littera-turen på andebark_forfattare

Biologiska mångfaldens dag den 22 maj

Här hittar du programmet för dagen

På instagram skriver jag om biologisk mångfald på andebark_odlar

x-cup den 10 juli

På instagram skriver jag om cykling på andebark_cykelinfluencer

Du kan även följa TeamAlbert

Gå gärna med i TeamAlbert för att följa allt kul som händer

Där hittar du även info om torsdagarnas tjejcykling med Albertinorna

Littera-turen den 4 september

Här hittar du programmet för den 4 september

Hållbarhetsdagen den 11 september

Här hittar du programmet för den 11 september

På instagramkontot Klimatsmarta_investeringar hittar du inspiration om vad du skall göra med alla pengar du sparar på att leva hållbart.

I oktober startade jag FB-gruppen Klimatsmarta investeringar. Där hjälps vi åt att svara på frågor om hur du investerar hållbart.

Hållbara samarbeten i Billesholm

Här vill jag verka för fler hållbara företag. Vad är då ett hållbart företag? Ja, det kan vara många olika saker. Men framförallt vill jag att de som står bakom ska ha ett genuint hållbarhetstänk. För mig är t ex rökning fullständigt onödigt. Likaså produkter som tillverkats i Kina och inte har någon nytta. Nu kan någon säga men Cykelhandlaren säljer ju fyrverkerier. Korrekt – det är det enda vi någonsin bråkat om. Till slut hittade vi en förlikning där alla vinster skulle gå till klimatprojekt. Det hittills största projektet är förvärvet av dagbrottet som är en ovärderlig tillgång vid skapandet av Cykelporten till Söderåsen och UpplevBillesholm.

Sven Jönssons cykelaffär AB

Här får cyklarna en längre livslängd

  • stort utbud av elcyklar
  • fullservice verkstad
  • försäljning av nya och begagnade cyklar

Öppet: vardagar 10-18, lördagar 10-15

Belinda Wigerfelt

Ekologisk blomsterodling i säsong. Dessutom utvalda produkter med anknytning till blommor.

Öppet: torsdagar-fredagar 11-18, lördagar 11-15

Söderåsens MTB

Uthyrning och försäljning av MTB-cyklar. Utlämning i Billesholm är möjlig.

TravelShop

Uthyrning av cyklar med utlämning i Billesholm

daAldo

Glassen tillverkas i Findus gamla lokaler av naturliga råvaror och säljs hos Belinda Wigerfelt.

TeamAlbert MTB

Unik MTB-bana. Första rundan gratis för att testa – därefter medlemsskap i TeamAlbert MTB som svarar för all skötsel och utveckling av banan.

Triasträdgården och bokbutiken

Öppen i samband med evenemang eller vid bokade besök.

Lördagen den 4 september är bokbutiken öppen kl 13-15

Lördagen den 11 september guidar jag i Triasträdgården kl 13.

Vision

Billesholms folketspark sover än så länge en törnrosasömn. Min dröm är att fler hållbara företag ska få upp ögonen för dess potential och kontakta parkens styrelse för att hitta samarbeten. Här är Belinda Wigerfelt en förebild för hur en fallfärdig byggnad kan bli något fantastiskt med minimal klimatbelastning.

Lördagen den 11 september 2021 kl 10.30 berättar Belinda Wigerfelt om sin resa från designer inom heminredning till ekologisk blomsterodlare. Då får du även möjlighet att se butiken som är helt inredd med åkerbrukare föremål.