Jag är en visionär

Två gånger har jag gjort IPU-testet. Båda gångerna visade resultatet att jag var extremt drivande (för dig som också gjort testet eller läst Omgiven av idioter är jag 100% röd. Detta lär vara väldigt ovanligt.)

Det är inte lätt att vara jag. När jag satt upp ett mål så kör jag – oavsett hur högt priset blir. Min hjärna ställer in autopiloten och kroppen kan inte annat än att hänga med.

Det i kombination med att jag är extrem visionär gör det farligt.

I det här inlägget har jag skrivit om hur svårt det är att leva med min personlighet

Under åren 2008 – 2014 deltog jag i många ledarskapsprogram och läste en hel del litteratur inom området. Eftersom jag är högkänslig tog jag in all information och levde den. För min verksamhet tog jag fram tre ledord – Hjälpa, Miljö och Kvalitet. När jag scrollar här på bloggen efter gamla blogginlägg mår jag fysiskt illa. Fy vad jag kämpade för ett ”högre syfte”, för att göra gott för världen.

Vad jag önskar att jag hade kunnat vrida tillbaka tiden och istället ägnat mig åt att fundera över #level10life som Kicki Westerberg introducerat mig för.

Ledord

Att leva och verka till 100% av Stephen Covey

Ledare utan titel av Robin Sharma

Inlägg om #level10life

Efter det totala sammanbrottet 2014 klarade jag inte av några krav eller förväntningar. Samtidigt behövde jag något nytt att leva för. Det blev vildbin, fjärilar och småfåglar. De kräver inget. De har inga förväntningar. Det går inte att göra dem besvikna.

Med vildbin som uppdragsgivare

Sedan 2018 har klimatfrågan upptagit en stor del av mina tankar. När världen stängde ner insåg jag att vi fått möjlighet att vänja oss vid mer klimatsmarta alternativ. Under #viställerinteinviställerom drog jag igång nya projekt som Kvinnohistorier, Tidsresebyrån och UpplevBillesholm. I arbetet med UpplevBillesholm upplevde jag återigen besvikelser när jag inte lyckades få omgivningen med mig på visionen. Och jag bestämde mig för att nu MÅSTE jag sätta en budget för min ideella tid. Ingen kommer tacka mig för att jag kör slut på mig själv för något ingen ”beställt” av mig.

I mitt huvud finns nu två visioner – men det innebär INTE att JAG ska förverkliga dem. Jag tar ut små pusselbitar som jag ansvarar för. Allt det andra får bero och så hoppas jag att andra ser samma bild.

Kvinnohistorier

Det är så mycket mer än böcker om kvinnor. Det handlar om de oskrivna berättelserna. Om kvinnors osynliga arbete. Om de strukturer som inte är patriarkala och byråkratiska (något jag utforskar i Vrede i Älvdalen). Och om ett sätt att leva där Moder Jord vördas istället för att tuktas (som gamla testamentet beskriver).

Nätverket Magdala

En viktig pusselbit är Nätverket Magdala som jag kom i kontakt med under våren. Magdala är en FB-grupp där vi tillsammans gör gott för Moder Jord.

Här är en länk till Magdala där du kan gå med om du också vill verka för ett mer hållbart liv.

Webb-butik

På sidan Kvinnohistorier finns en webb-butik med böcker om Kvinnohistorier och en kalender som vi ännu inte kommit igång att använda.

Jag kommer sköta webb-butiken, men för att det inte ska ta för mycket arbete kommer den huvudsakligen innehålla bokpaket som skickas två gånger om året.

Julklappspaket (beställning 1/9-1/12, skickas i början av december)

Sommarpaket (beställning 1/1-1/5, skickas i mitten av maj)

Kalender

I kalendern vill jag lyfta fram evenemang på temat Kvinnohistorier. Exempelvis har jag haft en idé om Kvinnohistorisk frukost. Förhoppningsvis blir det flera sådana på min releaseresa hösten 2022.

Under januari-april kommer du huvudsakligen hitta digitala event här. Första lördagen i maj arrangerar vi Littera-turen. Förhoppningsvis ska vi även etablera den 19 maj som minnesdag för häxprocessernas offer.

Bokmässa

Den 15 oktober och även närmast efterföljande lördag vill jag uppmärksamma Kvinnohistorier något som jag skrev om igår.

Förening

På sikt hoppas jag att det bildas en förening som kan söka ekonomiskt stöd både för Helena Hansens författarsamtal om kvinnohistorier och för en serie i Litteraturkanalen. Men det är inget jag ska göra nu. Om någon känner sig redo att ”dra lasset” stöttar jag gärna med min kompetens och erfarenhet.

Stiftelse

Jag har en vision om nya affärsstrukturer där stiftelser är hjärtat som pumpar runt kapitalet. Men jag inser att tiden inte är mogen för mina visioner än. Däremot skulle jag gärna se att vi kan förverkliga visionen om en stiftelse med tre ändamål.

  • utdela klimatstipendium
  • förvärva mark som ska ligga för biologisk mångfald – inte för rekreation. Men för att bidra till den biologiska mångfalden ska cykelleder kunna anläggas enligt förebild i TeamAlbertMTB. Det ska även kunna anläggas skogsträdgårdar.
  • finansiera antologin Kvinnohistorier

UpplevBillesholm

I Billesholm vill jag skapa ett hållbart besöksmål som drivs av flera aktörer med en gemensam vision. Den 11 september är du välkommen att ta del av den visionen.

*** Här hittar du programmet för den 11 september 2021 ***

I slutet av året får Billesholm en tågstation. På sikt hoppas jag att det ska finnas en permanent cykeluthyrning i Billesholm. (Redan nu kan du boka cykelhyra via Travelshop och SöderåsensMTB). Det finns gott om parkeringsplatser både vid Jens Billeskolan och utanför Billesholms Folkets park. På sikt kan dessa parkeringsmöjligheter byggas ut.

Varför ta bilen upp till Stenestad när det finns elcykel? Bilar och motorcyklar förstör naturupplevelsen för cyklisterna. När ska vi börja tala om ljudföroreningar? För att inte tala om utsläppen från alla veteranbilar som kör över Söderåsen i samband med veteranbilsträffarna. Nej, vi behöver verkligen diskutera hur motorfordon används.

Mitt förslag är att motorfordonen begränsas på Söderåsen och att man istället satsar på en bra cykelinfrastruktur med skyltning som i Nederländerna och bra cykeluthyrning. Enbart de som har ärende till fastigheterna på Söderåsen borde använda motorfordon (och på sikt skulle de kanske skaffa elfordon för att värna tystnaden och den rena luften.)

Genom ”Cykelporten till Söderåsen” skapas underlag för fler affärsverksamheter i Billesholm. Kanske skulle äntligen Billesholms Folkets park kunna rustas upp. Första gången Lars Tydinger besökte parken jämförde han den med Tivoli i Köpenhamn. Och nog finns den känslan. Framför mig ser jag små caféer och kanske bollkastning etc. Redan nu har vi långväga besökare till MTB-banan. Med små medel skulle vi kunna skapa vandringsleder som ger mervärde genom olika audioguider.

Billesholm har också spännande historier att utveckla.

Fortfarande finns en källare kvar från 1500-talet då släkten Bille hade sin sätesgård här. I samband med min research för Vrede i Älvdalen har jag förstått att Claus Bille var en av Kristian II närmaste män. Han dubbades till riddare i samband med Stockholms blodbad och stannade sedan kvar på Stockholms slott. När Sören Norby ledde ett bondeuppror i Skåne brändes Claus Billes gård. Det var därefter Billesholm byggdes. Den 11 september kan du höra mer om det här i Norra Vrams prästgård kl 13-16.

Länge kämpade jag för att få liv i Folkets park på olika sätt, men jag har insett att det är alldeles för byråkratiskt för min personlighet. Så nu lämnar jag det därhän och är tacksam för att Belinda huserar i den gamla puben. Hon är en viktig pusselbit i Upplev Billesholm.

Hållbara verksamheter i Billesholm

Sven Jönssons cykelaffär AB

Sven var 14 år när han satte in en annons för att sälja en av sina två cyklar. Han hade hittat en begagnad cykel på loppis som han renoverat. Han blev fullständigt nerringd och insåg att här fanns en möjlighet att tjäna pengar. Nästa vecka satte han in en ny smått&gott annons i tidningen. Den här gången erbjöd han sig att köpa begagnade cyklar. Året var 1974 och sedan dess har han sålt cyklar i föräldrahemmet.

När utbudet på lågpriscyklar ökade la han om verksamheten. Den som ville ha en ”billig” cykel hänvisades till begagnat hallen där det fanns flera hundra nyrenoverade cyklar. Idag har efterfrågan på begagnade cyklar ökat och ofta säljs de när de är på väg att rullas in i begagnathallen.

Sven var en av de första i Sverige att erbjuda elcyklar. Tillsammans med Roslins cykel importerade de batterier som de monterade på vanliga cyklar. Idag har Sven Jönssons cykelaffär en unik kompetens när det gäller service och reparation av elcyklar. Emellertid är det svårt med reservdelar. Därför repareras huvudsakligen cyklar som sålts i butiken.

Sven är ett föredöme när det gäller att ta tillvara jordens resurser. Här ekrar man om hjul och reparerar allt man kan. Från inbytescyklar tas delar tillvara och ger på så sätt ”skrotcyklar” ett nytt liv.

Här kan du läsa mer om Sven Jönssons cykelaffär AB

TeamAlbertMTB

Min klimatångest 2018 ledde till att Sven Jönssons cykelaffär AB förvärvade ett nedlagt dagbrott. Här kan du läsa mer om det förvärvet.

Här hittar du bilder från dagbrottet

Min klimatångest fick mig också att dra igång Söderåsdagen i augusti 2019. I samband med detta arrangerade Mats Karlsson den första MTB-turen i dagbrottet. Detta gav mersmak och Mats påbörjade inom kort arbetet med att göra slingan permanent. Vintern 2019 bildades klubben TeamAlbertMTB. Att utveckla banorna kräver mycket arbete. Mats har lagt ner oändligt många timmar ideell tid i dagbrottet. Idag finns mer än fem kilometer spår. Om man jämför med kostnaden för anläggandet av motsvarande banor skulle anläggandet kosta omkring fem miljoner. Därför har cykelaffären upplåtit nyttjanderätten till dagbrottet till Mats Karlsson och det är upp till honom att avgöra om han vill ta betalt för nyttjandet. Hittills har han valt en väg med medlemsskap.

Det är gratis att provcykla på banan vid ett tillfälle men det är vår förhoppning att cyklingen ska ge mersmak så att man väljer att bli medlem i klubben och därmed bidrar till skötseln och den fortsatta utvecklingen av området.

Här kan du läser mer om TeamAlbertMTB

Premiär för blomsterworkshop i Billesholm med Belinda Wigerfelt, augusti 2020

Belinda Wigerfelt

I mars 2021 slog Belinda Wigerfelt upp dörrarna till ateljén i Billesholms folkets park. På Belindas instagramkonto kan du under höjdpunkten renovering följa hennes arbete med renovering av lokalen, sökandet efter begagnad inredning och hur ateljén tog form.

Belindas arbete är beundransvärt! Dessutom har hon anlagt en stor ekologisk blomsterodling.

Detta arbete vill vi stötta och har därför upplåtit marken för blomsterodlingen till Belinda utan kostnad. Hon har även fri tillgång till material i dagbrottet och i våra trädgårdar. Det är vårt bidrag till en mer hållbar konsumtion av snittblommor.

UpplevBillesholm

Jag är initiativtagare till sidan UpplevBillesholm som finansierats av Ekeby Sparbank, Sven Jönssons Cykelaffär, Rask och Björck och Crealevant. Tyvärr såg inte kommunen och de ideella föreningarna i området nyttan med sidan vilket bidrog till energilöshet och att jag bestämde mig för att inte engagera mig i några ytterligare lokala projekt.

Därför lades blomsterturerna, de geologiska turerna och de historiska turerna åt sidan. Det som däremot förvekligades var Littera-turen som kan ses som ett samarbete med Kvinnohistorier.

Sidan UpplevBillesholm ägs av TeamAlbertMTB och det är min förhoppning att den ska kunna vidareutvecklas i framtiden. Emellertid måste finansieringen vara klar innan något händer här. Arbetet med att hitta finansiering till UpplevBillesholm körde nästan slut på mig i våras, men chefen för Ekeby Sparbank förstod situationen och ställde upp som huvudfinansiär till projektet.

Trias-trädgården

2014 började vi anlägga en trädgård för biologisk mångfald. Sedan dess har vi sett antalet arter och individer öka för varje år. Det går att göra skillnad – och det går snabbare än du tror.

När jag kom i kontakt med olika forskare i dagbrottet fick jag idén att använda material från dagbrottet i trädgården för att kunna berätta om det stora utdöendet mellan Trias och Jura. I stenarna ser vi spåren av vulkanutbrotten som ledde till utdöendet. I materialet har forskarna kommit fram till att allt liv var borta under tio miljoner år.

Detta hände för omkring 200 miljoner år sedan.

Oändliga perspektiv som är svåra att greppa. Den 11 september 2021 tar jag med dig på den tidsresan bak till Trias och sedan tillbaka till nutid. Guidningen är en del av Hållbarhetsdagen och du hittar hela programmet här.

I anslutning till Triasträdgården hittar du också min bokbutik som är öppen i samband med guidningar.

Min roll

För att inte på nytt kasta mig i nya projekt har jag gjort upp ett schema i min kalender. Vill du träffa mig är du välkommen på de aktiviteterna.

Min ideella kvot består av att jag

  1. Arrangerar Littera-turen den första lördagen i maj
  2. Lyfter minnesdagen för häxprocessernas offer den 19 maj
  3. Marknadsför program i Billesholm för den biologiska mångfaldens dag den 22 maj
  4. Arrangerar en hållbarhetsdag i Billesholm i samband med geologins dag
  5. Bidrar till Kvinnohistoriers bokmässa omkring den 15 oktober
  6. Är med på Litteraturrundans bokmässa i Lund i november
  7. Bjuder in till fyra digitala möten i januari – april.

I övrigt går det bra att boka guidningar i Triasträdgården för grupper där en timmes besök kostar 3.000 kr för en grupp upp till 20 personer.

Boka föredrag och framträdanden där jag fakturerar enligt författarförbundets rekommendationer.