Olof och männen runt honom

Olof växer upp i Kettisgården tillsammans med sina bröder Ierk och ??, mor och farfar. Far har dött i ett av de många krigen.

Farfar har krigat för Sten Sture den äldre och berättat många sagor. Ierk vill ut i världen och kriga medan Olof vill vara hemma i skogen.

Olofs bästa vän är Äsbjörn, en enbent enstöring som tillbringar mycket tid i skogen.

Olof och Lyfja är själsfränder och han har tagit hand om henne sedan de var barn. Tillsammans med Lyfjas far, Mats, åker han på handelsresor. På väg hem stannar de i Mora hos Jönis och blir uppmanad att ta med Göstaff till Åsen för att läka hans sår.

När dalkarlarna får höra om Stockholms blodbad ger sig Jönis iväg till Åsen för att hämta honom. Han får veta att Göstaff är på väg till Norge tillsammans med Siwast och Olof. Med sig på resan har Olof tre björntänder i ett läderband runt halsen, smörjehorn med segersalva, kniv och vantarna han fått av Lyfja.

Jönis, Siwast och Olof övertalas av Göstaff att vara med i upproret mot Cistern. De är handelsmän med hästar och följer med honom till Gävle för att uppvigla mer folk. Vid Västerås blir de uppmanade att ta reda på vad som hänt med Peder Uggla. Där träffar Olof soldaten Engelbrekt och Peder Ugglas lillebror, Yrian som lockar med Olof till Köping där Peder Uggla och hans män stuckits ned av dansken.

Siwast, Jönis och Engelbrekt beger sig tillbaka till striden i Västerås där Siwast skadas svårt. När Olof kommer tillbaka till hären har dalfolket gett sig hem för att ta hand om vårbruket. Olof övertalas att stanna mot att han får dubbel sold. Han följer med Göstaff till Stockholm och bygger belägring (kolla mer här vad som händer). I augusti beger han sig hem till Dalarna i samma veva som Göstaff blir vald till rikshövitsman i Vadstena.

Siwast har förklarat att Olof kommer fördömas av völvorna för att han gjort Lyfja gravid och de förlorade storvölvans själ. Äsbjörn bekräftar att völvorna inte kan se mellan fingrarna med detta. När Lyfja dör i hans armar blir Olof förstörd av sorg och är övertygad om att Ierk utnyttjat Lyfja för att sedan lägga skulden på Olof. Han inser att han redan är dömd och ger sig av mot Falun för att arbeta i gruvan. I Mora stannar han hos Jönis och ber honom se till att Pompa kommer hem till Gyrisgården. Nu är Olof alldeles ensam med sin sorg.

Efter ett år i mörkret följer Olof med oxhandlare från Falun till marknaden i Västerås. Där råkar han på Jönis som tar med honom till dalfolkets läger. Dit kommer Engelbrekt för att värva soldater och lockar med sig Olof (som är erkänt duktig med kniven och har märkliga förmågor).

De rider till Stockholm och träffar där Berend von Melen.

I juni 1523 är han med vid Kungavalet i Strängnäs där han får se Peder Jacobi, Mäster Knut, Johannes Magnus, Berend von Melen, Måns Bryntesson, Ture Jönsson Tre Rosor.

I februari 1524 får han en skymt av Yrian i Stockholm som tiggare.

I juli 1525 är Olof med i Kalmar blodbad och vill efter detta inte vara in närheten av Engelbrekt.

I december 1525 vaktar han Kristina i Vadstena på uppdrag av Göstaff, träffar Ture Jönsson Tre rosor

Maj 1526 – ge Måns Bryntesson en mer framskjuten roll.

September 1526 – Peder Jacobi. Förväxlar Yrian med Nils Sture