Oluf och männen runt honom

*** Här kan du läsa om namnen i Vrede ***

*** Här kan du läsa om karaktärerna i Vrede ***

Oluf växer upp i Kettisgården tillsammans med den äldre brodern Ierk, modern Ragnhild och och morfar Ragvald. Fadern, Sven, farfar och farbröder har dött i de många krigen.

Morfar har krigat för Sten Sture den äldre och berättat många sagor. Ierk vill ut i världen och kriga medan Oluf vill vara hemma i skogen.

Olufs bästa vän är Äsbjörn, en enbent enstöring som tillbringar mycket tid i skogen.

Oluf har tics, tvångstankar och Aspbergers. Han och brodern Ierk har tagit hand om Iorun, Liv och Tova sedan barnsben. (Männens uppgift att befrukta det feminina – kolla och utveckla). Adis har inte haft mycket tid för lek, hon skulle bli storvölva och gick i lära hos modern.

Oluf och Liv är själsfränder och hon ser förbi hans tics och märkligheter. Tillsammans med Liv är Oluf trygg.

Tillsammans med Livs far, Mats, åker han på handelsresor. På väg hem stannar de i Mora hos Jönis och blir uppmanad att ta med Göstaff till Åsen för att läka hans sår.

När dalkarlarna får höra om Stockholms blodbad ger sig Jönis iväg till Åsen för att hämta honom. Han får veta att Göstaff är på väg till Norge tillsammans med Orm och Oluf. Med sig på resan har Oluf tre björntänder i ett läderband runt halsen, smörjehorn med segersalva, kniv och vantarna han fått av Liv.

Jönis, Orm och Oluf övertalas av Göstaff att vara med i upproret mot Cristiern. De är handelsmän med hästar och följer med honom till Gävle för att uppvigla mer folk. Vid Västerås blir de uppmanade att ta reda på vad som hänt med Peder Uggla. Där träffar Oluf soldaten Engelbrekt som rider med dem till Munktorp (Peder Ugglas hemby). Där träffar de Peder Ugglas käresta (Engelbrekts kusin) Elena och Peder Ugglas halvsyskon Unna och Yrian. Yrian lockar med Oluf till Köping medan Orm och Jönis rider tillbaka till slaget tillsammans med Engelbrekt.

När Oluf kommer tillbaka till Västerås är striden över och Jönis har lämnat armén tillsammans med den svårt sårade Orm. Oluf övertalas av Engelbrekt och Göstaff att stanna mot att han får dubbel sold.

Han följer med Göstaff till Stockholm och bygger belägring (kolla mer här vad som händer). I augusti beger han sig hem till Dalarna i samma veva som Göstaff blir vald till rikshövitsman i Vadstena.

På vägen hem stannar han i Rättvik, Mora och Östermyckeläng och får där fragment från vad som hänt. Orm berättar om skitsnacket om Oluf och att han kommer fördömas av völvorna för att han gjort Liv gravid innan vårblotet den 19 maj. (Tanken var att storvölvans själ skulle lockas in i Livs sköte, men nu steg själen upp till björnarna och är förlorad för byn.)

Äsbjörn bekräftar att völvorna inte kan se mellan fingrarna med detta. När Liv dör i hans armar blir Oluf förstörd av sorg. Hur det gått till spelar ingen roll, men just att ingen står upp för honom tar hårt och han flyr från Åsen. Han inser att han redan är dömd och kan inte se någon väg till att rentvå sig.

I Mora stannar han hos Jönis och lämnar tillbaka Pompa, Jönis lovar att se till att hon har det bra och kommer tillbaka till Gyrisgården. Nu är Olof alldeles ensam med sin sorg. Han tar arbete i gruvan.

Efter ett år i mörkret följer Olof med oxhandlare från Falun till marknaden i Västerås. Där råkar han på Jönis som tar med honom till dalfolkets läger. Dit kommer Engelbrekt för att värva soldater och lockar med sig Oluf (som är erkänt duktig med kniven och har märkliga förmågor).

De rider till Stockholm och träffar där Berend von Melen.

I juni 1523 är han med vid Kungavalet i Strängnäs där han får se Peder Jacobi, Mäster Knut, Johannes Magnus, Berend von Melen, Måns Bryntesson, Ture Jönsson Tre Rosor.

I februari 1524 får han en skymt av Yrian i Stockholm som tiggare.

I juli 1525 är Olof med i Kalmar blodbad och vill efter detta inte vara in närheten av Engelbrekt.

I december 1525 vaktar han Kristina i Vadstena på uppdrag av Göstaff, träffar Ture Jönsson Tre rosor

Maj 1526 – ge Måns Bryntesson en mer framskjuten roll.

September 1526 – Peder Jacobi. Förväxlar Yrian med Nils Sture

Tack vare sina ticks och asberger lägger ingen märke till Oluf. Kristina Gyllenstierna betalar honom för att hitta någon som kan byta plats med Peder Jacobi. Yrians syster prostituerar sig i Stockholm, försörjer sin sjuke far, Thorbjörn, och sitt oäkta barn (som Engelbrekt är far till men inte bryr sig om). De lägger upp en plan hur Thorbjörn och Peder Jacobi ska byta plats (här får källarvalven i gamla stan en viktig roll). Sedan reser Unna, halvbrodern Siwast och barnet tillsammans med Peder Jacobi mot Dalarna där de ska sammanstråla med Nils Sture så snart han lyckats fly.

Inför avresan till Uppsala (och avrättningen av Peder Jacobi) lyckas Oluf förväxla Yrian och Nils Sture. Nils ger sig tillsammans med Orm till Dalarna på en fora medan Yrian tar Nils Stures plats i hovet och försvinner i mängden.

Oluf träffar Kristina på isen – stor tillgivenhet och kärlek, tacksamhet. Sedan ses de hastigt på kungakröningen i Uppsala där de fått veta att Nils Sture och Peder Jacobi lyckats fly till Tyskland. Olufs uppdrag är avslutat, livet känns tomt. Han har gjort något viktigt och han är stolt. Får följa Oluf till Stora Tuna (scenerna här är klara), och sedan reningsscenen innan han beger sig hem.