Februari – månaden då det vänder

I februari 2002 blev jag sjukskriven för första gången i mitt liv. En utmattningsdepression. Antagligen fick den inte läka ut ordentligt – jag hade för bråttom. 2012 var det dags igen – fast den här gången kämpade jag på till det fullständiga sammanbrottet den 13 februari 2014 när jag var nära att ta mitt eget liv.

Det ledde till en nystart.

I år är det åtta år sedan och jag börjar kunna se det nya som såddes vid varje sammanbrott.

När saker händer kan vi inte förstå vad de innebär i det långa perspektivet.

Bilden är från den 7 februari 2021 som var mitt första möte med Mette Bohlin. Den 4 februari hade Ann-Lie Brattås Fejne guidat mig på Kullen utifrån att vi skulle göra tidsresor där.

På den här bilden använder Mette för första gången sin nyinköpta trumma om jag minns rätt. Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig hur viktiga Mette och Ann-Lie skulle bli i mitt liv. Tillsammans med dem har bidragit till Insamlingsstiftelsen Magdala.

I fredags gav jag mig in i skrivbubblan. De texter som kom ut var fantastiska, men den 1 februari på kvällen insåg jag att det var fel texter, att Lyfja inte fanns där.

Denna insikt vara som att rasa ner i ett svart hål. Boken var skriven, antalet tecken fanns där – men inte det viktigaste Lyfja! Boken om Kristina Gyllenstierna ska inte ges ut nu. Den ska vänta tills jag lärt mig att skriva en spännande historia. Bokserien Eldarna är något annat. Det är inte en spännande historia – det är berättelserna om Kvinnor!

Modfäld slog jag upp boken Lev Kreativt efter att ha skrivit mina morgonsidor. Döm om min förvåning när jag insåg att i just det här kapitlet fanns det som Vrede i Älvdalen ska handla om.

Nu överlämnar jag tidsplaneringen åt andra. Försöker lyssna in universum istället för att driva på. Detta är vad jag behöver lära mig för att kunna skriva Lyfjas historia.

Det är inte en berättelse som kan läsas in – för det spelar ingen roll hur mycket jag letar. Förra årets research var grundlig, men den innehöll inte Lyfja. Den enda kvinna som fanns var Kristina Gyllenstierna, och därför kom det att handla om henne istället. Lyfja finns i trädens viskningar, i fjärilens fladder. Först när jag lärt mig lyssna kommer texten att kunna skrivas.

MEN – det blir ändå någon form av resa till Älvdalen i slutet av augusti. När jag väl bestämt mig och skrivit ner mina tankar kring boken fick jag mail från Mora. Föredraget som ställdes in i mars 2020 kommer genomföras den 24 augusti!

Det där med synkronicitet är något jag ska fördjupa mig i när jag för tredje gången ger mig på att skriva berättelsen om Lyfja.

På Nätverket Magdalas sida kan du läsa mer om stiftelsen

Varför är kvinnokroppen helig?

 

Att göra

Beskära fruktträd och spara ympkvistar. 

Förodla grönsaker

Inspiration

På instagramkontot andebark_odlar delar jag med mig av bilder och tankar kring trädgården  

Här hittar du bilder från januariträdgården blandade med sommarbilder. 

Annika Christensen

På Annikas instagramkonto hittar du massor av inspiration om att grodda. 

Du hittar filmklipp under ”Gott med …” om du klickar här

Malin Lindgren Sundström

Förutom en massa bra ta tillvara tips brukar Malin inspirera till att komma igång med att så. Detta är något jag slarvat med de senaste åren – men i år när jag mest ska stanna hemma tänkte jag ge mig på det. Här kan du läsa mer.