Kvinnocentrerad världsbild

Under februari månad letar jag efter den kultur som fanns i Norden innan asatron. I slutet av inlägget hittar du länkar till övriga inlägg.

När jag började läsa Kvinnoporten var min målsättning att hitta urgamla kvinnospår i seder, bruk och tänkesätt. I de följande blogginläggen kommer jag resonera vidare kring de områden Gunilla Carlson tar upp. Men jag är övertygad om att DU har fler tankar om detta. Dela gärna så hjälps vi åt att skapa en ny historia. 

I Oväsen i Älvdalen finns texten om Älven där jag försökt formulera den känsla jag vill fördjupa i Vrede i Älvdalen, den hur naturen har liv, hur människan lever i symbios med naturen.

”Det är inte ens tusen år sedan vi tog det slutliga steget från ett tänkande utgående från kvinnliga moderskapsprinciper (med kvinnligt släktskap, släktens kollektiva ägande och kvinnors makt över liv och död) över till ett partiarkalt samhällssystem helt utgående från manliga principer. Den kvinnliga epoken har lämnat 30 000 år gamla spår efter sig över hela kontinenten, medan förhistorien i vår nordliga avkrok av världen börjar först när isen började dra sig undan för lite mer än 10 000 år sedan. Att döma av spåren verkar det endast vara under det senaste årtusendet som vi haft ett patriarkalt system. Det är en mycket kort tid i människans historia. Det visar sig också att det fortfarande finns mycket av den tidigare kvinnocentrerade världsbilden kvar både i vårt medvetande och i nutida seder och bruk.”

Ur Kvinnoporten av Gunilla Carlson

På British museum pågår just nu en utställning om Artic som stödjer makarna Liljeroths teorier om att det fanns människor i norr redan för 30.000 år sedan. Vilka traditioner finns kvar hos ursprungsbefolkningarna. Jag har hittills bara sett fragment ur utställningens stora material på nätet. Reflektera gärna i kommentarsfältet om du sett utställningen.

”Vid en jämförelse mellan det som framskymtar om moderreligionerna och de senare manscentrerade religionerna blir det tydligt att mannnen försöker få kontroll över alla de områden där han tidigare varit maktlös. Antingen förvandlas tidigare religiösa företeelser till sin motsats, exempelvis blir kvinnors könssafter smutsiga eller orena, som man kallar det, och gudavärlden blir himmelsk och ljus istället för underjordisk och svart. ”

Ur Kvinnoporten av Gunilla Carlson

Varför blev Nordens harmoniska kultur krigisk? Anna Vild och Marianne Norrthon resonerar kring en ny syn på vår historia.

Nedan hittar du länkar till de områden jag antecknade när jag läste Kvinnoporten

  1. De heliga kroppsvätskorna
  2. Tiden, månen och de magiska talen
  3. Ordets magi
  4. En besjälad värld
  5. Djur
  6. Offer
  7. Berusning
  8. Användning av örter

Kommentera gärna inläggen med boktips och tankar så hjälps vi åt att gräva.

Via Tidsresebyrån kan du resa i tiden. Där hittar du bland annat kursen HELA VÄGEN – online med Anna Vild och Marianne Norrthon.

”Med kvinnans rätt att föda följer kvinnans rätt att döda.

Allt var beroende av gudinnor eller naturens nycker.”

Ur Kvinnoporten av Gunilla Carlson

Läs mer

Starka kvinnor

Första inlägget om Kvinnoporten

Eddan

Sex som andlig kommunikation

Bränn deras asherapålar – spår efter kvinnokult i biblen

Varför ansågs kvinnokroppen helig?

Brytningstid i Eddan

Freja, diser och nornor

Ran

Diplomatisk list och medling

Citat, ord och uttryck

Internationell utblick

Bevismaterial

8 svar på ”Kvinnocentrerad världsbild”

  1. Oj, viket spännande ämne! Det här har jag inga som helst kunskaper om..

    1. Elisabeth Åkerman skriver:

      Så spännande! Ser fram emot skön läsning under helgen.

  2. Jag har inte läst denna, men det lockar till läsning av det du delar med dig av. Kan tyvärr inte bistå dig med någon vidare kunskap eller tankar om detta, men det vore intressant att läsa mer om detta.

    1. Tack – jag har fördjupat ämnet under hela februari här på bloggen. Om ett år kommer boken där jag ska gestalta det.

  3. Jätteintressant! Läste antropologi på universitetet och minns att vi pratade en del om detta, ska gräva lite i min bokhylla, minns tyvärr alltför lite…
    Ska läsa lite mer här bland dina inlägg, så kanske jag kommer på något av intresse. Kram

    1. Åh – TACK! Ja, antropologi är verkligen spännande. Om jag inte valt juridiken hade det säkerligen blivit historia och antropologi. Men nu får jag möjlighet att gräva på egenhand istället.

      Ser fram emot att läsa dina reflektioner!

      kram

  4. Det här är så himla spännande! Läser just nu Cassandra Speaks, om hur vår bild av världen och historien hade sett ut om kvinnor berättade historien. WOW! Du gör ett så viktigt jobb!

    1. Men åh – vad spännande! Det är lite åt det hållet mina tankar går – men samtidigt vill jag inte förvränga historien utan bara att vi ska se på historien ur annat perspektiv. Men wow – just där väckte din kommentar en idé till fördjupning … TACK!

Kommentarer är stängda.