Kläder

(Tack Kimberly Nichols för inspirationen att åter igen blogga om hållbarhet. Föredraget med Kimberly Nichols hittar du här.)

Egentligen hade jag tänkt att uppdatera bloggen med reflektioner kring boken Lev Kreativt. Men arbetet med boken har lett mig till ett härligt lyckorus där jag bara är. Kanske har jag aldrig varit så lycklig som jag är just nu. Och jag njuter fullt ut av känslan!

Finns så mycket jag vill skriva och utveckla om det – men det här blogginlägget kommer jag ägna åt kläder.

Konstnärsträff

Idag hade jag två tider inbokade i Helsingborg. Klockan 11 skulle jag hämta glasögon och kl 14 var det Mammografi. Tiden där emellan bokade jag in en konstnärsträff med mig själv där jag lät ”universum” leda mig. (Nu blev den här konstnärsträffen betydligt längre. Efter mammografin ville jag njuta ytterligare av solljusen och bestämde mig för att även fixa några muddar till min jacka – men mer om det nedan.)

Blir du nyfiken på det där med Konstnärsträff kan du läsa mer här.

Väla – köpcentrum

Sedan en tid har jag värk i axlar och skuldror. Merethe har sagt att jag behöver fixa en skärm och tangentbord till datorn. Det är en grej som bara inte blir av, men idag ägnade jag tid åt tekniska prylar och har nu valt ut ett antal produkter som jag ska överväga en runda till innan vi gör investeringen. Jag tränar på att stanna upp, inte ta förhastade beslut. Det är ett steg i att konsumera mindre.

Eftersom Cykelhandlaren fyller år på söndag hade jag en idé om födelsedagspresent till honom och slank in om på Väla också. Där fångade en skylt om ”Myrorna” min uppmärksamhet inne på MQ. Jag var helt enkelt tvungen att gå in och fråga om detta samarbete.

Myrorna på MQ

Tänk att en butikskedja upplåter butiksutrymme åt en konkurrent! Jag blev så imponerad att jag faktiskt tillät mig att titta på nya kläder. Egentligen har vi bestämt oss för att inte köpa något nytt (annat än skor), men jag kände att jag ville visa min uppskattning över detta fantastiska initiativ och fyndade några klädesplagg från reastället.

Oj, vad det kändes lyxigt. Det var om om dessa plagg kom att symbolisera ett nytt liv. Som om jag äntligen är redo att rensa ut det gamla från garderoberna.

När jag fortsatte mot hälsokostaffären råkade jag se en butik som tycktes vara en secondhandaffär – och jag fick för mig att gå in även där.

Det var verkligen synkronicitet i Lev kreativts anda.

Pre-loved

Affärsinnehavaren hade fullständigt dränerats på energi av alla människor som inte förstår det där med hållbarhet. De hade klagat så mycket på henne ur alla olika synvinklar att hon bestämt sig för att lägga ner affären.

Samtidigt anade jag en eldsjäl bakom tröttheten. Och när vi stod där och pratade flimrade en bild förbi. Tänk om Insamlingsstiftelsen UpplevBillesholm skulle förvärva en kommersiell fastighet nära stationen i Billesholm. Där skulle vi kunna utveckla cirkulär ekonomi i projektform. På sikt tänker jag mig en plats med olika verksamheter som hjälper varandra. (Betalningen kan göras via swish och man kan hjälpas åt med bemanningen.)

Där skulle man kunna hyra cykel (boka på nätet så att man säker vet att den är ledig.) Där skulle finnas en secondhand butik som även tar hand om reparationer och tvätt (vidareförmedlas – men viktigt att allt kan lämnas in på ett och samma ställe).

Här skulle jag även vilja skapa en hyrgarderob.

I min garderob finns fortfarande några kostymer kvar från advokattiden. Jag har inte använt dem sedan 2014, ändå har jag inte nänts göra mig av med dem – för de är klassiska. Där finns även en lila klänning jag köpte i London 2010 och som jag använt vid två tillfällen. På de första advokatdagarna jag deltog i (har glömt året) och på min systers bröllop. Vid några tillfällen har jag varit på väg att skänka bort den, men har inte kommit mig för att göra det.

Tänk om jag skulle kunna lämna in dessa kläder till en ”garderob” där även andra skulle kunna hyra dem?

Hur många kläder har vi hängande i våra garderober om i fall att …?

Reparationer

Min favoritvinterjacka har hängt med sedan 2009. Förutom att muddarna i ärmsluten är slitna är den i perfekt skick. På Väla var jag inne i en butik som reparerar kläder. De tipsade om att det på Söder finns en syaffär som säljer muddar.

Efter mammografin fick jag för mig att även fixa de där muddarna.

Wow – vilken butik!

Nu är mudd-tyg inköpt för 69 kr (nästa gång jag kör ärenden ska jag lämna till vår skräddare i Hyllinge att fixa.)

Det blev en lång pratstund om vikten av att lappa och laga. De beskrev samma utveckling som vi sett i cykelaffären. Inte nog med att nätbutikerna tar stora marknadsandelar. Kunderna använder de fysiska butikerna som showroom. Att ägna tid åt kunder som sedan gör inköpen på nätet fungerar inte.

I cykelaffären såg vi detta 2018. Cykelhandlaren la massor av tid på att visa elcyklar, men i slutändan köpte kunderna på nätet. Vi konstaterade att det fungerade inte. Antingen fick vi sluta sälja elcyklar eller så var vi tvungna att vara billigast.

Idag gör vi ständiga uppdateringar mot pricerunner och prisjakt för att vara lägst i pris. Men jämfört med att köpa en elcykel på nätet så får kunden service om hen handlar i Billesholm. Tyvärr går det inte att ta betalt för den servicen idag för då hamnar man i fällan att bli showroom utan att kunna sälja.

Detta är en viktig hållbarhetsfråga för konsekvenserna av den ökade nätförsäljningen är att det inte finns någon som gör service och har kunskapen lokalt.

Detta är frågor som vi behöver diskutera om vi vill ha ett hållbart samhälle.