We can fix it now!

Författaren Lotta Persdotter delade med sig av en krönika hon skickat in till Kristianstadsbladet.

”Sedan jag lyssnade till ett inspirerande föredrag om hur vi med enkla medel kan påverka klimatet har jag funderat på hur budskapet kan spridas vidare. Det avgörande är att vi är många som förbättrar våra vardagsvanor litegrann. Om vi bara är konsekventa och uthålliga i förändringen blir den positiva klimatpåverkan stor. Tjugo minuter varje dag räcker för att mota krisen – låter ju fantastiskt!”

Föredraget som inspirerade Lotta Persdotter finns på youtube – det är 37 minuter långt (dvs två dagars klimatinsatser om du antar utmaningen.)

Om du inte hinner se hela föreslår jag att du börjar titta 18.20 in i föredraget där Kimberly Nicholas förklarar vad vi kan göra.

Använd klimatoron till att agera

I den rika delen av världen kan det inte ha undgått någon att vårt levnadssätt redan leder till naturkatastrofer. Många bär på oron – ändå talar vi inte om det.

Kimberly Nicholas menar att vi kommer att må bättre om vi börjar agera. Oron finns där ändå – men om jag gör vad jag kan så leder det till positiva upptäckter.

Jag håller med henne.

Sedan 2014 har vi stegvis förändrat vårt sätt att leva. Varje steg är litet, men tillsammans blir det jättekliv mot ett mer hållbart liv – både för oss själva och moder jord.

Som vanligt gör jag inte något ”lite grann” – här på bloggen har du kunnat följa min förändring.

Aldrig bilen under milen (24 maj 2019)

Idioter (27 maj 2017)

Flygfritt till Bodensjön (16 oktober 2019)

Tips för att leva klimatsmart (2 juli 2019)

Sammanfattning

För dig som inte hinner titta på filmen kommer här en sammanfattning

Vi – i den rika delen av världen – har störst möjlighet att göra skillnad!

Kimberly Nicholas delar upp vårt liv i olika roller vi har.

Konsumenter

Flyg, bilkörning och köttkonsumtion är det som har störst betydelse.

När jag lämnade allt 2014 lämnade jag även bilen. Mina föräldrar ville låna mig pengar så jag kunde köpa en egen bil, men jag menade att jag skulle försöka klara mig med cykel över sommaren. Det fungerade alldeles utmärkt.

Att slippa äga bil sparar massor av pengar. Och när du väl är utan bil upptäcker du att många av de ärenden du använde bilen för går lika bra med cykel. Dessutom blir man mer observant på turerna om du tvingas låna en bil för de längre resorna. När jag behöver bilen kan jag låna den av Cykelhandlaren, men det blir allt färre gånger. Idag handlar vi det mesta i samband med våra cykelturer.

På www.cyklat.se har vi samlat cykeltips

När jag träffade Cykelhandlaren unnade vi oss båda flygresor. Vår första resa gick till Dominikanska republiken. Vårt första steg i att minska flygandet var att vi köpte aktier i Loudspring och Soltechobligationer. Båda dessa investeringar redovisade hur mycket koldioxidminskning de bidrog till. Den vägen räknade jag ut att vi kunde unna oss två resor ner i Europa varje år.

Efterhand som min flygskam blev starkare minskade vi det till en resa i januari till Kanarieöarna (närmaste värmen). Där var vi i februari 2020 när ett hotell sattes i karantän pga covid. Insikten att man skulle kunna bli fast på ett hotell med livsfarlig smitta fick oss att ta det slutgiltiga beslutet att sluta flyga. Visserligen har restriktionerna hävts, men covid fick oss att inse hur snabbt nya virus kan spridas. Och de kan vara betydligt mer dödliga än covid.

Vi har inte helt slutat äta kött även om vi till stora delar lagt om vår kost till mer grönsaksbaserad. Coop i Kågeröd är väldigt duktiga på att sätta ner priset när utgångsdatum närmar sig. Sedan i somras har vi enbart köpt kött på kort datum som vi lagt i frysen och sedan använder av. Över huvud taget har vi lagt om vår kost efter kort datum och det vi tar tillvara från trädgårdarna. På våren förväller jag nässlor och kirskål som fryses i återanvända gräddpaket. Med svinnad vispgrädde och gröna ärtor blir det fantastiskt goda soppor.

#hållbarmat

Cykelhandlaren är min miljöhjälte. I Billesholm får slitna cyklar nytt liv.
Vi behöver även diskutera hur vi tar hand om våra saker. Idag upplever jag att mycket av det vi köper är slit och släng. Det ska vara billigt, men när det går sönder är det inte lönt att reparera.

Investerare

En stor del av livet har aktieinvesteringar funnits med mig. 2014 började jag fundera mer på hur investeringarna påverkade klimatet och la grunden för Cykelaffärens hållbara aktieportfölj. Den har hög volalitet och har gett en god avkastning genom att jag förvaltat den aktivt. När alla rusar till hållbara aktier säljer jag, när folk flyr köper jag. Många aktier kan ha kursförändringar på 20% på några minuter.

Men det finns enklare alternativ att investera hållbart (även om mycket är greenwashing). Proethos är den fond jag litar på där vi hela tiden ökar innehavet i nedgång.

2018 startade jag FB-gruppen Klimatsmarta investeringar där det finns många kompetenta medlemmar som svarar på frågor.

På bloggen har jag en hel serie inlägg om klimatsmarta investeringar.

instagramkontot @klimatsmarta_investeringar delar jag andras tips under höjdpunkter.

Simris Alg har sjunkit konstant de senaste åren – ändå fortsätter vi investera då vi tror att alger är en del av lösningen. Häng med till algfarmen i Hammenhög.

Förebilder

Vi behöver börja tala med varandra om vad vi kan göra för att minska klimatförändringarna – både i fysiska möten och i sociala medier. Försök dela inlägg som inspirerar andra till mer hållbara vanor istället för att skriva om semesterresan till Thailand. Om du delar bilder på mat – fokusera på grönsaksrätterna istället för kötträtterna.

Du kan påverka mer än du tror!

Vikten av förebilder betonas även i Maria Wolrath Söderbergs rapport till Miljörådsberedeningen.

Gå med i nätverket Magdala och gör något tillsammans

På instagram avföljer jag influensers som lyfter upp ohållbar konsumtion till fördel för influensers som inspirerar till hållbarhet. Här hittar du några av mina favoriter

Annika naturliga ting

Malin Lundskog

Malin Lindgren Sundström

Sustainable influencers

På min femtioårsfest tog jag ut svängarna och bröt mot alla ”måsten” för att hitta nya mer hållbara sätt att fira.

Delaktighet i organisationer

Ställ dig frågan vad du kan göra i de sammanhang du befinner dig. Alla arbeten kan bli klimatuppgifter. Om du arbetar i affär kan du se till att arbeta för att minska svinnet. I skolan kan du skriva uppgifter utifrån klimatet. Är du med i någon förening där du kan påverka.

Börja där du står, säger Kimberly Nicholas i föredraget.

Medborgare

Alla svenska medborgare över 18 år har rösträtt. Använd den!

Idag såg jag att det bildats ett nytt parti – Klimatalliansen. Jag kommer följa partiet med stort intresse då jag inte tycker att något av riksdagens partier tagit klimatfrågan och den biologiska mångfalden på tillräckligt stort allvar.

Andra sätt att använda ditt medborgarskap är att påverka andra genom debattartiklar eller lobbyarbete. Att klimatstrejka är också ett sätt att påverka.

Ingen kan göra allt – men alla kan göra något!

Regelbundet diskuterar vi vad vi mer kan göra för att bidra till ökad biologisk mångfald och minskade koldioxidutsläpp. Inom kort kommer solpaneler installeras på cykelaffärens tak. Nästa steg var att köpa elbil, men vi har kommit fram att det bästa för miljön är att dra ner på körningen. För en ny elbil tar också resurser i anspråk.

Istället diskuterar vi hur vi kan inspirera andra till förändring.

Det är en del av det Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm ska bidra till. Boka redan in lördagen den 7 maj 2022 när vi kommer arrangera vårt första event!

Här kan du läsa mer om UpplevBillesholm