Att vara förälder

I kväll ska jag på examensfest till min son.

Hur formulerar man ett tal till ett barn som man beundrar utan att verka skrytsam? I Skåne är det skryt att berömma sina barn inför andra. ”Du ska inte tro att du är något” sitter djupt rotat.

Mitt sätt att se på barnuppfostran är annorlunda.

”Frihet under ansvar” där jag fanns bakom och kunde stötta upp om det behövdes. Minns när jag var i London med Dottern. Hur hon gick före på flygplatsen övertygad om att det var hon som ledde mig.

Jag ville få dem att tro att de klarade allt.

Rätt eller fel?

Idag är de mer drivande än de flesta.

Vi talade om det igår när vi träffades. Att de har svårt att ta det lugnt. Att de sällan gör något lagom.

För att ta Sonen som exempel. Han började med handboll, hamnade i Skånelaget, var den yngste målvakt som någonsin spelat med IFK Ystads A-lag. Eller när han började med LOL och byggde upp Sveriges bästa lag inom det dataspelet. Eller när han insåg spänningen med aktier, tog en halvtidstjänst på posten samtidigt som han gick på gymnasiet. Eller när han pluggade på ekonomlinjen samtidigt som han var chef för Linas matkasse på posten, tömde brevlådor på söndagar – och en period även jobbade timmar på PwC. Jo, efter ett tag kom han på att det var lite mycket med tre jobb utöver heltidsstudier. Så han bytte ut posten mot en tjänst på PwC, där han fick påbörja deras internutbildningar ett år innan examen.

Att vara förälder är svårt. Det finns ingen utbildning – och när du ser resultatet är det redan för sent att ändra.

För alltid kommer jag bära med mig oron att deras uppfostran gjort dem för prestationsinriktade.

Det är fruktansvärt svårt att vara förälder. Hur ska man veta vad som blir bäst för barnen? För det var vad jag ville – ge dem bra förutsättningar att klara livet. Inte göra dem till arbetsmaskiner som inte hinner njuta.

Livet har varit en hård skola och jag har tvingats lära om. Mina värderingar har förändrats, det insåg jag i morse när jag läste Kicki Westbergs instainlägg.

Vilka värderingar skulle jag lyft fram om jag började uppfostra mina barn idag?

Hälsa

Om du inte har tid att träna idag får du avsätta tid för att vara sjuk i morgon.

Allt börjar i hälsan – att ta hand om sig själv.

Idag är hälsosamma vanor stommen i mitt liv. Daglig meditationspromenad (ibland ersatt av cykling, simning eller yoga – men minst trettio minuters rörelse varje dag).

Kosten är en viktig beståndsdel i en god hälsa. Jag har inga regler men försöker avstå från socker, gluten, kött och alkohol. Det innebär inte något absolut förbud – men jag mår så mycket bättre när jag avstår så jag tycker inte att det är värt den korta ”kicken” som det ger.

Länkar

Malin Lundskogs instagramkonto ger daglig pepp. Hon har även en blogg med tips hur man bygger goda vanor. 

I fem år har Merethe Brathens varit min yogalärare. Yogan genomsyrar många delar av mitt liv idag. Min yogaform är Ashtangayoga, men det finns väldigt många fler.

Här hittar du samlade blogginlägg som jag skrivit om Hälsa.

Stjärnnarciss bag längan den 12 maj 2018

Harmoni

Sedan 2014 har jag ägnat mig åt att hitta harmoni. Smaka på ordet – visst är det som musik. Tänk om de ordet kunde få sjunga inom oss varje dag.

Mitt långsiktiga mål är att bli en konfliktfri zon. Uttrycket lånar jag från Regina Lund.

Mitt sökande efter att hitta harmoni

Yogan i mitt liv

Balans

Jag har insett att jag inte är någon lagom-person, att det är svårt att ändra på den man är. (Det har tagit många timmar av psykoterapi att acceptera att jag inte kan ändra på mig själv.) Istället får jag hitta sätt att skapa balans i livet. Tid för vila, någon som sätter gränser.

Balans handlar om att vi inte kan ta ut mer resurser än vi producerar. Vi kan inte ta ut mer energi än vad vi tillför kroppen genom vila, näringsriktig kost och ”andlig spis” eller hur man ska uttrycka det.

Samma sak är det med planeten. Så under kategorin balans finns det många inlägg om att leva klimatsmart.

Länkar

Här är min stora inspiratör Annica Gilbertsson med Energy Management.

Här hittar du fler inlägg på temat Balans.

Växande

I boken ”Att leva och verka till 100%” skriver Stephen Covey att man ska ägna tid åt att vässa sågen.

Det var mitt tidigare synsätt. Idag tänker jag ett ständigt lärande – inte för att bli bättre på någonting – utan för att det tillför mig något som människa.

När jag sår ett frö växer det av sig själv om det får solljus, vatten och näring. Samma sak är det med oss som människor. Tillför något nytt (så ett frö), ta hand om det och ge det förutsättningarna för att växa.

När jag var barn formulerade jag mitt valspråk ”Livet är en skola”. Det har följt mig genom livet. Mitt lärande har gått i många olika riktningar. Andra skulle säga att det varit slöseri med tid – men idag ser jag att det gett mig erfarenheter. Utan dem skulle det inte vara möjligt att skriva de böckerna jag ska skriva. Utan alla mina erfarenheter skulle jag heller inte kunnat stötta de forskningsprojekt vi stöttar eller kunnat förverkliga visionen om stiftelsen.

Ingen kunskap är bortkastad. Men kunskap handlar inte bara om sådant vi läser i böcker. Att påta i jorden, studera insekter är växande för mig. Eller att ägna tid åt yogan, lära om min egen kropp, utmana mig själv att cykla svårare stigar.

Det här ordet kan innefatta så mycket, men egentligen handlar nog allt om att behålla en nyfikenhet på livet, en vilja att lära och upptäcka, en öppenhet för nya erfarenheter.

För att skapa utrymme för växande skriver Stephen Covey att du måste kunna säga ner till saker. Här kan du läsa mer om det. 

Älvdalen trolldomsprocesser
Foto: Håkan Olsén

Tankar

Vi kan styra hur vi tänker. Men om vi styr det alldeles för mycket är det lätt att bli den där maskinen som kör slut på sig själv.

Här känner jag mig nöjd som förälder, för Sonen vet hur bra han är. Det är inget han behöver bevisa för andra och det lyser igenom. Han är en naturlig ledare som löser problem när de uppstår, en stor trygg nallebjörn som andra kan luta sig emot. Med självklarhet har han gått till chefer och berättat vad han kunnat göra bättre, och gjort det.

Men även om det mesta gått med lätthet har han visat en förmåga att ladda om i motgång. Här kommer tankarna in. Att alltid tänka snällt om sig själv.

Länkar

Ibland behöver man lite pepp för att tycka om sig själv. Då går jag till Malin Lundskogs blogg. 

Glädje

Igår formulerade Sonen det så bra när vi diskuterade hans nya favoritsport – Paddel. När man gör något för att man tycker det är kul blir det bra. Men du kan inte bestämma dig för att bli bäst på något som du inte tycker är kul.

När han hittar motivation är han oslagbar. Han har visat det många gånger genom att bli bäst på det han tar sig för. Men det börjar alltid i glädje sedan kombinerar han det med en enorm drivkraft som gör honom framgångsrik oavsett vilket område det handlar om.

Han är klok nog att sortera bort det som inte ger glädje.

I fem år har jag letat ett nytt sammanhang. I helgen hittade jag min livsuppgift. Jag tror aldrig de kommer förstå hur mycket jag uppskattar dem. Kvinnan som jag träffade på sopplunchen, som föreslog att jag skulle komma till Katarinasalen – och som även var med på helgens evenemang. Lurblåsaren som tackade mig – men där jag är större tack skyldig. Det var han som spelade Tägt-Johannas vallåt på mitt första föredrag om trolldomsprocesserna. Då när en av Tägt-Johanna ättlingar började sjunga på älvdalska. Maggan som spred evenemanget till alla i sin adressbok och sedan agerade fotograf genom hela helgen. Tini och Lennart som stöttat mig alla år. Marit och Tobbe som är lika tokiga som jag och direkt nappade på mina idéer … och många många fler. Jag är så oändligt tacksam! Tack vare er hittade jag tillbaka till viljan att leva.

Kärlek

Att omge sig med kärlek är den viktigaste pusselbiten – att känna sig älskad på djupet och prioritera kärlekstid.

För mig är kärlekstid att vara närvarande med dem jag älskar. För att kunna finnas för dem som är viktigast får det som är mindre viktigt bortprioriteras. Depressionen och Hudcancern har lärt mig mycket om vad som är viktigt i livet. Många kontakter och vänner kan se fint ut i sociala medier och på fester, men i slutändan är det ett fåtal personer som finns där på riktigt.

Kärlek är att alltid tänka utifrån vad som är bäst för den andre. Om båda gör likadant blir det en uppåtgående spiral. Men båda måste göra likadant, annars kommer spiralen att vända.

Länkar

Här kan du läsa Kicki Westbergs inlägg om hur du jobbar med dina värderingar. 

Tack för att ni finns i mitt liv! Ert liv är fyllt av så mycket kärlek!