Ashtangayoga

Den 21 juli 2014 kom ashtangayoga in i mitt liv

Att det blev ashtangayoga var en ren slump. Intensivkursen i ashtangayoga var den som passade mitt schema bäst.

Den 22 juli 2014 uppmanade yogaläraren oss att lyssna inåt

Till en början var det fruktansvärt att lyssna inåt. Där på mattan kunde jag inte längre förtränga. Fragment från det förflutna passerade förbi. De fick komma och passera medan jag koncentrerade mig på andningen.

Den 23 juli 2014 ”och tjoff – så bara stod jag där, sträckte ut magen och med en ofattbar styrka i armar och ben”

Fortfarande minns jag min tredje dag med ashtangayoga. Glädjen över att ha kommit upp i brygga. Då skrev jag att jag kände mig graciös. Tror inte det var så särskilt graciöst.

I går på myscorcepasset var det samma känsla. Den där liksom woups och det liksom släppte någonstans. Bryggan kändes fulländad. Merehte råkade vara där just då och tog det här fotot. Hm … fötternas riktning ser ju inte särskilt graciöst ut.

ashtangayoga
I går tog Merethe den här bilden när jag gick upp i brygga (180723)

Den 23 juli 2014 – Förnöjsamhet

Andning och ställningar är bara en liten del av ashtangayoga. Det finns så mycket filosofiska tankar i det också … egentligen vill jag skriva ”att kämpa med” – men en grej i yogan är att inte kämpa.

Äsch, jag är inte så bra på det där med yogafilosofi – tänker att det kommer när det kommer om jag fortsätter med min practice och tar små steg i taget.

En sak som jag har fokus på är förnöjsamhet och att inte jämföra sig med andra.

På intensivkursen i Ystad i år träffade jag Inger Walfridsson för första gången sedan 2014. Då var vi nybörjare i ashtangayoga och kämpade på mattorna bredvid varandra. Wow vad imponerad jag blir när jag ser hennes bryggor. Hon är äldre än jag och jag tänker kan hon så kan jag – och så fortsätter jag fokusera på varje enskild ställning.

Det är inte lätt att inte jämföra sig med andra, men med små, små steg så förändrar man sin livssyn.

Den 24 juli 2014 –  ”tillit. Vikten av att inte hasta vidare till nästa ställning utan ha tillit till att man får nya ställningar i den takt man är redo för”

Nu har jag tränat tillit i fyra år. Här hjälper min Älskade mig i vardagen. Som i morse när jag blev helt förtvivlad för att ännu en gång ha tappat mobilen – den här gången i asfalten med glaset neråt. Som tur var hade den skyddsglas – men det är helt sprucket och då skyddar det inte längre lika bra.

Okej – tillit – tänkte jag när jag slog mig ner vid datorn. Vad kan det vara jag glömt att lyssna till. Så kom jag på att jag kanske borde göra klart det där med säkerhetskopieringen av bilder och bildstruktur. Gick in på Apple Väla och såg att de har en workshop i bildhantering i morgon.

Jepp – det var säkert någon mening med det trasiga mobilglaset också.

25 juli 2014 –

Att jobba vidare med:

*icke-våld (gillar Regina Lunds uttryck “Jag är en konfliktfri zon”)

*sanning (att lyssna inåt på sig själv)

*att inte stjäla (innebär även att inte vara avundsjuk, inte jämföra sig med någon annan)

*leva måttfullt, hitta balans i livet

*att leva i icke-bundenhet till det materiella (lära sig att skilja på begär och behov)

Det är fyra år sedan jag skrev den här listan över vad jag hade att jobba vidare med. Fortfarande finns det konflikter som påverkar mig. Nu gror en plan för hur jag ska bli en konfliktfri zon.

Idag lyssnar jag inåt – väldigt, väldigt mycket.

Det har varit svårt att inte jämföra mig med andra. Visst vill jag också gå ner i en lika elegant brygga som Charlotte Unger!

När det gäller måttfullhet har jag väl en hel del kvar att lära. Att beställa 5.000 tulpanlökar (som jag gjorde hösten 2016 är väl så långt ifrån måttfullhet man kan komma).

En sak har jag dock lyckats med – och det är att befria mig från det materiella.

På torsdag bär det av till Småland för skrivkurs för Kim Kimselius. Kanske kommer jag lägga blogginlägg som automatuppdaterar. Målet är att göra en vLogg där ni får följa med på resan till Färgaregården och även träffa Kim Kimselius. Har ni några frågor ni vill att jag ska ställa till henne så skynda er att ställ dem här i kommentarsfältet.

Nu ska jag göra klart Fröknäckebrödet. Recept kommer.

Ha en bra dag!

 

2 svar på ”Ashtangayoga”

  1. Å vilken underbar video! Ystad min gymnasiestad. Härligt att se! Ska bli så kul att följa dig.

    1. TACK!

      Åh, vad roligt att du gillade den! Själv älskar jag Ystad. Nu blir jag ju så klart nyfiken på dig! Ska gå in och kolla ditt konto 🙂

Kommentarer är stängda.