Gustav Eriksson Vasa – vem var han?

Vi fortsätter utforska Kristina Gyllenstierna, Kristian Tyrann och Gustav Vasa. Efterhand som vi gräver djupare kommer inläggen att fördjupas.

Gustav Vasas kröning har jag skrivit om här

Litteratur

Gustav Vasa och hans folk – Göte Göransson

Gustav Vasa – en furste bland furstar – Olle Larsson

Gustav Vasa – Ivan Svalenius

Gustav Vasa – Landsfader eller tyrann? – Lars-Olof Larsson

Gustav Vasa – Peder Svarts krönika

Vad vet vi om Gustav Vasa?

I det här inlägget är alla citat hämtade från Göte Göranssons bok Gustav Vasa och hans folk. Först gången jag såg boken var på ett café i Örkelljunga. Under flera år fikade vi där regelbundet så att jag kunde försjunka i boken. Nu har jag köpt mitt eget exemplar via bokbörsen. Göte Göranssons bilder ger liv åt 1500-talet.

Göte Göransson beskriver Gustav som ”välbyggd, blond och högrest för sin tid (ca 175 cm), med fast, viljestark blick, överdådig, stolt, trotsig med myndigt sätt och rodnad under hårfästet när vreden tog överhanden” .

Idag benämner vi honom Gustav Vasa men på hans tid uttalades namnet Gösta och efter sin far kallades han Eriksson. Vasa var ätteskölden och först långt senare började dessa symboler användas som namn.

I brev har Gustav undertecknat omväxlande med Gödstaff och Göstaff.

Familj och barndom

”Gustav växte upp bland de högste i samhället. Riksföreståndaren Sten Stures syster var hans farmor. Hans far var riksråd och storgodsägare med Vasasläktens Rydboholm som sätesgård. Modern kom från den mäktiga Ekasläkten med anor från 1300-talets Uppland. Gustavs farfarsfar, den berömde Kettil Karlsson Vasa, blev biskop i Linköping vid 25 års ålder och besegrade Kristian I och återtog den svenska kronan från danskarna 1461.”

Utbildning

”Jag tör giva dig och din skola tusen djävlar!” lär Gustav ha skrikit till sin magister när han var nio år. Därefter högg han med sin silverdolk i den latinska skolboken och lämnade Trivialskolan i Uppsala i vredesmod efter blott två års studier.

”Gustavs uppfostran följde improviserade riktlinjer. På grund av släktskapet med Sturarna kom han tidigt till hovet för utbildning i adelns konster och sällskapsliv. Till lärare fick han krigarbispen och diplomaten Hemming Gadh. 1500-talet rymde flera färgstarka biskopar men den fruktade ’gamle Gadden’ blev Gustavs förebild och idol. Av honom insuper han danskhatet, det fördomsfria greppet på religionen och den uttrycksfulla rotvälska av tyska, latin och kärnfull fornsvenska som denne så överväldigande tycks ha behärskat.”

Gustav Vasa och hans folk av Göte Göransson är ovärderlig för den som vill komma Gustav Vasa nära.

Hur överlevde Gustav Vasa Stockholms blodbad?

Inför fredsförhandlingar mellan riksföreståndaren Sten Sture (som var gift med Gustavs moster, Kristina) krävde kung Kristian II pant för att komma till förhandlingsbordet. Några av dem som lämnades som pant var Gustav och Hemming Gadh. Men istället för att sätta sig i förhandling förde kung Kristian med sig männen som gisslan till Köpenhamn. I samband med att kung Kristian anföll Sverige på nyåret 1520 flydde Gustav från fångenskapen. Med hjälp av god kontakter lyckades han segla till Kalmar. Flera av adelsmännen hade anslutit till kung Kristian och Gustav tog sig i tysthet till faderns gård Rävsnäs i Sörmland. Istället för att åka på kröningsfesten i Stockholm flydde han till Dalarna – trakter där Sturarna alltid haft en stark ställning, där det inte fanns någon adel men en vapentillverkning.

Poddar

När Gustav Vasa krossade biskoparnas militära makt

Gustav Vasas känsla för propaganda

När landsknektarna förändrade krigets villkor

Livgardet 500 år

Gustav Vasas äventyr i Dalarna

Vad gjorde Gustav Vasa egentligen?

Gustav Vasas äventyr i Dalarna

Gustav Vasa i krig och kärlek

Gustav Vasa väljs till kung

Gustav Eriksson Vasa – välvillig landsfader eller hänsynslös tyrann

Läs mer

Vädersolen och tyskarna, gästblogg av Jon Kahn

Här hittar du det sammanfattande inlägget om människorna i Vrede i Älvdalen. (Där finns fler länkar om Gustav Vasa.)

2 svar på ”Gustav Eriksson Vasa – vem var han?”

  1. Tua Burlin skriver:

    Åh, den här sidan kommer jag fördjupa mig i! Mitt manus ”Konungens sändebud” utspelar sig under Gustav Vasas tid och han har en liten men mycket viktig biroll. Manuset har just blivit antaget av förlag och kommer ut 2022. Under tiden skriver jag på uppföljaren ”Konungens ultimatum” och informationen här kommer att vara mycket värdefull för mig!

    1. Åh, vad glad jag blir! När släpps din bok? Vrede i Älvdalen släpps den 21/3 2022.

      Dela gärna med dig av länkar och tankar här i inlägget så hjälps vi åt att fördjupa kunskapen om Gustav Vasas tid.

Kommentarer är stängda.