Hur bygger man en hållbar destination?

Detta är en del av bloggboken ”Tidsresan till Trias 2018-2023”. Du hittar det första inlägget här och kan sedan ta dig fram med hjälp av pilarna. På Tidsresebyrån hittar du information om de guidade turer jag håller på att ta fram.

Felicia Eckersten, Force of Nature och projektledare för Söderåsendagen. Alexandra Kronholm, Kronholm Consulting, projektledare för Hållbarhetsmässan. (26 oktober 2018)

Upprinnelsen till förvärvet av dagbrottet var beskedet om malignt melanom som jag fick i maj 2018. Medan jag skydde solen i väntan på svar om cancern hunnit sprida sig brände solen gräsmattorna. Det som började som dödsångest övergick sakta till klimatångest och jag övertygade Cykelhandlaren om att vi var tvungna till att göra NÅGOT. Vi kunde inte bara passivt se detta hända.

Redan där såddes idén till en cykeldestination. (Varför resa till Gran Canaria för att cykla när vi har Söderåsen?)

I juli 2018 bjöd jag Bengt Fellbe på en elcykeltur. Han tipsade om att dagbrottet var till salu och lovade att Bjuvs kommun skulle stötta destinationsidén genom att arrangera info-möte och trycka en broschyr med förslag på cykelturer.

Bilden ovan är tagen i samband med det första infomötet. Resultatet blev att Alexandra och Felicia åtog sig att leda projektet med mig som mentor. I augusti 2019 genomfördes den första Söderåsdagen. Men vägen dit kantades av långt mycket mer motstånd än jag i min vildaste fantasi kunnat vänta mig.

Tanken var att vi skulle samarbete med företagare runt Söderåsen och Destination Söderåsen, men det måste ha såtts en motvilja mot projektet redan från början. Bara att bestämma datum visade sig vara en omöjlighet. Minns ett telefonsamtal med företrädare för destinationen som gjorde mig helt tokig. Cykelhandlaren råkade höra ett samtal mellan företagare inom Smaker från Söderåsen. Det gick ut på att jag var naiv som ens försökte starta något. Med den inställningen var det inte konstigt att jag inte lyckades engagera företagarna runt Söderåsen.

Samtidigt fanns det i riktiga hjältar som stöttat idén om en cykeldestination fullt ut. Utan dem hade vi inte varit där vi är idag.

Jag vet att några av dem känt sig träffade när jag varit kritisk mot Söderåsens aktörer. Och jag vet att mina fingrar lätt slinter över tangentbordet.

Om det någongång blir film om den här resan ska följande personer lyftas fram som de verkliga hjältarna. Utan dem ingen destination!

Robert Patzelt

Den första projektledaren för Destination Söderåsen. Han gjorde ett omfattande arbete för att skapa en cykelinfrastruktur på Söderåsen. När han slutade som projektledare slutade destinationen satsa på cykelinfrastrukturen.

Maggie Szalay

Ansvarig för infopoints som alltid lyft fram våra evenemang i destinationens kanaler. Hennes pepp och bekräftelse har många gånger varit avgörande för att jag skulle orka börja om efter motgångar.

Alexandra Kronholm

Destinationsprojektets tredje projektledare. Som tur är lärde jag känna Alexandra innan hon blev projektledare och vet att hon är en driven projektledare som får saker att hända i vanliga fall. Tillsammans med henne, Patricio Silva och en tredje person startade jag Tidsresebyrån 2020. När Tidsresebyrån upplöstes visade Alexandra och Patricio på mycket fina egenskaper när det gäller att hantera konflikter. Jag har full tillit till dem i alla situationer.

Patricio Silva

2020 klev Patricio Silva in och gjorde tillsammans med Alexandra Kronholm en ny hemsida för Söderåsdagen. Detta samarbete övergick till Tidsresebyrån där han på kort tid visade sin talang för e-handel. Så småningom vann han upphandlingen när det gällde kommunikation för Destination Söderåsen. Genom arbetet med Tidsresebyrån har han visat på att han snabbt kan driva projekt från idé till handling.

Johnny Nilsson

Mr Friluftsfrämjandet som stöttat min idé om en cykeldestination ända sedan jag kläckte idén om Cykelns dag 2015. Johnny är stiftare till Insamlingsstiftelsen Upplev Billesholm.

Kurt Månsson

Tandläkaren som brinner för naturen. Kurt är en mycket upptagen person, men varje möte med honom har gett mig så otroligt mycket. Första mötet ägde rum på Cykelns dag 2015 och här las grunden till förvärvet av dagbrottet. Även Mats och Katarina Karlsson fanns med på Cykelns dag.

Lars Tydinger

2018 drev han Klåveröds vandrarhem tillsammans med sin fru Marie. Visionen var att utveckla MTB-cyklingen på Söderåsen. Vid vårt första möte den 26 oktober 2018 tog han på sig att jobba med ledutveckling. Detta ledde till Blå led i Klåveröd (som han fick kämpa hårt för). Tillsammans med Mats Karlsson har han även tagit fram Söderåsleden som vi fortfarande inte lyckats få gehör för hos beslutsfattare i Söderåsens kommuner.

Katarina och Mats Karlsson

Inför den första Söderåsdagen kontaktade jag Mats Karlsson och frågade om han kunde tänka sig att arrangera en MTB-tur i Norra Albert. Han tackade ja och på kort tid anlade han banor. Du ser honom på filmen.

Katarina Nilsson

Dotter till Johnny Nilsson och anställd av Billesholms Folkets park 2018. Utan henne hade nog inte parken varit engagerad i den första Söderåsdagen. Hon såg även till att Bjuvs tryckeri sponsrade med affischer och var delaktig i hur de kom upp.

Felicia Eckersten

Utan Felicia ingen Söderåsdagen 2019. Hon drog ett tungt lass, något hon tyvärr aldrig fick den ekonomiska ersättningen för som hon var värd. Det var många fina ord i början, men i slutändan fick vi slåss för varje krona.

Bengt Fellbe

Visserligen har jag många gånger blivit besviken på tomma löften, men så här i efterhand kan jag se att problemet snarare legat på en politisk nivå. Utan den där cykelturen i juli 2018 hade Jönssons cykelaffär aldrig köpt dagbrottet. Bengt har hela tiden trott på projektet och stöttat, men tyvärr har han inte alltid haft den politiska ledningen med sig även om han försökt.

Catarina Månsson

Bibliotekschef som alltid stöttat, men inser att Catarina ska få ett eget inlägg så småningom tillsammans med Olle Lundgren.

Stort TACK!

Här kan du läsa mer om Söderåsdagen

26 oktober 2018

27 oktober 2018