Från kaos till flyt

1999 deltog jag i det ettåriga utvecklingsprogrammet ”Våga Växa” för Ulla Sturesson. Det förändrade mitt liv. En bild som dyker upp är den där med kaos. Jag minns bara två av de fyra orden – kaos och flyt. Kanske var de andra två frustration och förändring.

Det handlade om att vi ständigt förflyttar oss mellan dessa fält: kaos – förändring – flyt – frustration – kaos – förändring – flyt – frustration.

Ingen vill så klart befinna sig i kaos och så hastar man vidare in i förändringsprocessen. Men om du inte står ut med att befinna dig i kaos en längre tid kommer du heller inte kunna befinna dig i flyt någon längre tid.

Svartkål november 2016

Så det gäller att uthärda, ge sig tid att reflektera när du befinner dig i kaos. Och det gäller att låta förändringarna ta tid – göra dem ordentligt och inte bara skrapa lite grann på ytan.

När jag fick cancerbeskedet hamnade jag ofrivilligt i kaos. Medan jag flydde solen i panik blev trängde klimatkrisen in i varenda cell. Först när jag kom hem från Nederländerna kunde jag andas ut och inse att dödsångesten var borta.

Vi har inte klippt gräset på två veckor. Det enda som växer är smörblommorna. (Maj 2018)

Samtidigt kom FN:s klimatrapport och klimatklubben.se startade.

Just nu är jag i en förändringsprocess där mina kanaler i sociala media stöps om. Precis som jag tillät mig att stanna i kaos tills jag var klar måste förändringarna få ta tid.

Hoppas du vill hänga med på min resa!

Jag är en av de där som kallas influencers och jag tänker på hur lyckligt lottad jag är. Jag har en röst som hörs, via mina kanaler når jag tusentals människor. Tänk hur oerhört många (inte minst kvinnor) som inte har den megafonen? Och då är jag ändå en pytteliten influencer jämfört med många andra. Det är också därför jag vill dela det här med dig (en text som jag har fått låna och göra till min av @husligheter):
?
Med räckvidd kommer alltid ansvar. Många offentliga personer tar avstånd från förebildsrollen, säger att en inte signat upp sig på det när en valde yrke. Och visst, det står kanske inte i arbetsbeskrivningen för en rockartist, fotbollsstjärna eller bloggare. Men jag vill ändå hävda att vi har det. Ansvaret alltså.
?
För om varje val vi gör påverkar de omkring oss – grannar, vänner, kollegor – tänk då hur många vi som har en plattform kan påverka? Och det här går åt båda hållen – på samma sätt som någon som blir vegetarian kan påverka sin omgivning att välja bort kött kan någon som flyger inspirera andra att boka en biljett. Där är min bransch, influencers, extra viktiga. Och jag tänker att det är ett ovanligt lättlöst problem – oavsett om en är rockstjärna, bloggare eller privatperson.
?
För även om vi personligen har svårt att ge upp kött eller flyg, så kan vi ju välja bort de sämsta miljövalen i våra sociala kanaler. Vi gör redan ett urval – vi fotar det välstädade hörnet, den snyggaste outfiten och den mest Instagramvänliga händelsen. Så varför inte tänka att bara de klimatsmarta ögonblicken i livet ska vara Instagram-värda?
?
Jag gör garanterat saker som inte är så klimatsmarta. Jag kommer säkert flyga igen. Jag kastar mat. Konsumerar engångsartiklar och äger en bil. Och jag äter på tok för mycket mejeriprodukter. Men du kommer inte att få se det i mitt flöde. För jag vill hellre inspirera dig att välja bättre.
?
Ibland är det den minsta uppoffringen som ger störst effekt. Alla kanske inte kan sluta flyga, men ALLA kan sluta posta bilder från resan. Tillsammans kan vi förskjuta normer, och det oavsett om vi har tio, 6874 eller två miljoner följare. Tillsammans kan vi normalisera #klimatetiflödet
?
Är du på?

Maria Soxbo, www.husligheter.se