En fotograf knackar på (Eldarna 12)

Älvdalen trolldomsprocesser

Så har vi då kommit fram till historien bakom bilderna som fotograferades den 13 september 2018 på platsen där domen meddelats 350 år tidigare.

Hur ska ni uppmärksamma att det är 350 år sedan häxprocesserna började?

Jag hade ställt frågan till så många – men ingen verkade ha för avsikt att göra något. Inte en enda minnesskylt berättade om kvinnorna som rannsakats här. Den enda skylt som fanns hade texten ”Häxbränningsplats”. Men det var inga häxor som brändes utan helt vanliga människor som torterades tills de erkände det prästerna ville höra.

”Kan ni inte visa filmen från bygdespelet som sattes upp?”

”Kan ni inte visa föremål från Rots skans samlingar som är från 1600-talet?”

Trots alla mina ansträngningar att få något att hända valde Rots skans att fokusera på utställningen om Tenn-Lars – inte ett ord om dem som avrättats för trolldom. Jag föreslog att jag kunde skriva en text om Gullichs-Anna som berättade hur hon ridit på en björn till Blåkulla. Texten kunde vi sätta på glasmontern med en björn som alltid finns utställd. Inte ens det förslaget fick jag gehör för.

Till slut insåg jag att om något skulle hända fick jag göra det själv. Så jag bokade en resa till Älvdalen i september 1668 med intentionen att skriva ett blogginlägg om dagen med citat från protokollen. Här kan du läsa det första inlägget. Genom att klicka på texterna nederst på sidan kan du ”pila dig vidare” till följande dagar.

Författare Annika Andebark Älvdalen
Foto: Håkan Olsén

En dag när jag satt i vandrarhemsköket och skrev ringde det på dörren. Tini och Lennart var inte hemma och jag öppnade. Utanför stod en skäggig man och frågade om han kunde bo på Tre Björnar. Hans mobil var urladdad därför hade han inte kunnat ringa. Jag släppte in honom i vandrarhemsköket och började jaga ifatt på Tini och Lennart.

Mannen presenterade sig som Håkan Olsén, fotograf, som skulle fotografera älgjägare under några dagar. På spisen puttrade svampsoppa och jag bjöd honom på lunch medan vi väntade på att Tini och Lennart skulle komma hem, Under tiden berättade jag om mitt bokprojekt och han berättade om sina bokprojekt. Bl a hade han skrivit boken om Älvdalens jägare – en bok jag beundrat för de fantastiska bilderna. I mobilen visade han bilder från sitt pågående projekt – Skråväsen.

Orden föll sig så att jag frågade om han kunde tänka sig ta ett porträtt av mig som jag kunde använda om jag skulle hålla föredrag.

”Jodå, det skulle han kunna fixa – men han visste inte när – det berodde på när han fick en lucka i programmet. Först och främst skulle han ta gruppbilder på jaktlag.”

Dagarna gick och jag såg inte mycket av Håkan Olsén men en morgon kikade han in i vandrarhemsköket och föreslog att vi skulle ta bilden den kvällen. Han hade tidigare fotograferat Kyrkhärbret nere vid prästgården och trodde att det skulle kunna bli vackert i kvällsljuset.

Vi bestämde att vi skulle träffas nere vid sockenstugan på kvällen – Håkan som nu hade varit några dagar i Älvdalen hade koll på tiden för när ljuset förväntades vara som bäst. Dagens datum var den 13 september – samma dag som domen meddelats 350 år tidigare.

Under min tid som advokat intervjuades jag flera gånger i olika tidskrifter och var inte ovan vid fotograferingar – ändå var det här något helt annat. Håkan Olsén visade passion för bilden – han såg ljus och skuggor, vinklar och positioner. Det blev inte en bild utan flera hundra som han gick igenom och valde bland. Det var säkert hundra kvar efter hans första genomgång och jag insåg att det var helt omöjligt att bara köpa en – så till slut lyckades jag välja ut tolv. Fyra av dem har jag använt i mina kanaler i sociala media.

Foto: Håkan Olsén

Men märkligheterna slutade inte där. Några år senare fick jag kontakt med Smeden i Åvarp genom Annelie Gripenberg. Det visade sig att det var hans smedhänder som prydde omslaget på Håkan Olséns bok ”Skråväsen”. Om allt går enligt plan kommer Håkan Olsén till Bokmässan i Billesholms Folkets Park den 27 juni 2020.

Och tack vare Eva Ostlunds kommentar på en av Håkan Olséns bilder fick jag idén att skriva hela den här inläggsserien.

Idag har jag debuterat som författare – på instagram kan du följa boklansering som tyvärr ändrats pga Corona. Hela programmet hittar du här (och jag kommer uppdatera efterhand.

Ses vi?

Foto: Håkan Olsén

Många märkliga händelser har kantat min väg från psykiatriska kliniken (februari 2014) till boksläpp i Älvdalen (maj 2020). Här hittar du en sammanställning till samtliga inlägg om de märkliga händelserna.

Länkar

15 september 2018 – Mötet med Håkan Olsén

Följ gärna mitt författarkonto på instagram

Här hittar du länkar till fler av mina kanaler i sociala media

Här hittar du programmet för min lanseringsresa via Mora, Falun, Gävle, Uppsala och Stockholm vecka 13 2020.

Här hittar du mer info om Bokmässan i Billesholm den 27 juni 2020.