Littera-turen den 4 september

Detta inlägg är under uppbyggnad om kommer fortlöpande uppdateras med mer information.

I maj var det premiär för Littera-turen – en cyklande litteraturrunda med fyra författare och distans.

*** Här kan du läsa om den första Littera-turen ***

Den 4 september är det dags för nummer två. Den här gången är vi en del av Litteraturrundan som arrangeras i Skåne, Blekinge och Småland samma helg. Det är kostnadsfritt att komma till de olika platserna och lyssna där du träffar författarna. Förslagsvis tar du dig runt med cykel.

Via Travelshop kan du hyra cykel eller köpa ett helt paket för rundan som inkluderar lokal mat.

*** Program för Litteraturrundan i Skåne, Blekinge och Kronoberg ***

*** Länk till Travelshop ***

*** I kvinnohistoriers webb-shopinom kort kunna köpa bokpaket ***

Den här Littera-turen har tre teman; Hälsa, att leva sant och kvinnohistorier

Hälsa

Idag handlar en stor del av mitt liv om hälsa även om det inte är vad mitt författarskap handlar om. Däremot skriver jag om det här på bloggen. På Littera-turen medverkar tre författare på hälsotemat.

Författarna Gunilla Cullemark och Jan Lekén träffar du i Stenestads park kl 10.30-12.30.

(Ulrika Jannert Kallenberg har tvingats lämna återbud pga sjukdom och ersätts av läkaren och författaren Jan Lekén.)

Program i Stenestads Park

10.30 Kajakbyggerskan, Gunilla Cullemarks roman, handlar om Mia som tappar fotfästet och drabbas av utmattningssyndrom. Genom att bygga en kajak börjar läkningen inom henne.

11.00 Jan Lekén är för många känd som läkaren i Åstorp. Han skriver skönlitterära böcker om klimatkrisen, men även deckare inspirerade av Agatha Christi.

11.30 Gunilla Cullemark, se ovan

12.00 Jan Lekén, se ovan

Gästbloggar

Ulrika Jannert Kallenberg

Gunilla Cullemark

Leva sant

Hur är jag sann mot mig själv?

Länge levde jag ett liv utifrån vad jag trodde att andra förväntade sig av mig. Du som följt mig här på bloggen kan se hur jag bytte kostymer och fransk manikyr med lappade vildmarksbyxor och second handskjortor.

Program i Mormors bod

Kl 11.30 Om konsten att leva sant – hemligheter, mod och öppenhet. Emma Steinwalls roman Det röda året utspelar sig i Göteborg.

12.00 Om inre kaos–att vara ung, saknad, förlust, vänskap och trevande kärlek. Cecilia Johanssons roman Den vilsna världen utspelar sig på Ivön.

12.30 Emma Steinwall, se ovan

Gästbloggar

Emma Steinwall

Kvinnohistorier

Mitt författarskap handlar om att lyfta kvinnohistorier. Medan jag skriver om perioden 1520-1676 i Sverige ägnar sig Lotta Persdotter åt långt mycket äldre kvinnohistoria kring medelhavet. Ragnar Söderling har fokus på Signes spännande liv.

I början av 1800-talet var prästen Gustav Henrik Melin mentor för Fredrika Bremer. Vad passar då bättre än att lyssna på föredragen i Gustav Henrik Melins prästgård i Norra Fram. Klockan 10-14 träffar du dem.

Program i Norra Vrams prästgård

10-13 Gustav Henrik Mellins antikvariatet öppet. Hans Wilson berättar om GH Mellin. I antikvariatet finns ett minnesrum för författaren.

11.30 På jakt efter ett kvinnoöde vid förra sekelskiftet. Ragnar A Söderling berättar om flickebarnet Signes spännande historia.

12.30 Om Maria Magdalena själv fick berätta. Lotta Persdotter ger plats åt kvinnorna i historien genom att skildra dokumenterade händelser ur deras perspektiv i stället för männens.

13.00 Gustaf Henrik Mellin, Fredrika Bremers mentor, Hans Wilson berättar om författaren och prästen som var känd för sina historiska noveller.

Kl. 13.30 Lotta Persdotters roman handlar om Kleopatras tvillingbarn som tio år gamla blir föräldralösa. Lotta utforskar historien ur förlorarens perspektiv.

Gästblogg

Lotta Persdotter – Maria Magdalena

Lotta Persdotter – Cleopatras barn

Ragnar Söderling

Triasträdgården

Så kallar jag min trädgård (varför berättar jag på geologins dag den 11 september när jag gör en trädgårdsguidning. Den 4 september bjuder vi istället på terrassamtal. För dig som inte vill ta dig runt till alla stoppen träffar du alla författarna i trädgården mellan kl 14-15.

Bokbutiken är öppen 13-15.30.

13.30 Annika Andebark berättar om hur hon fann ett protokoll i Älvdalen och hur det blev ett synopsis på sju böcker.

14.00 Terrassamtal om livskriser. Annika Andebark samtalar med Ulrika Jannert Kallenberg och Gunilla Cullemark

14.30 Terrassamtal om kvinnohistorier. Annika Andebark samtalar med Ulrika Jannert Kallenberg och Lotta Persdotter.

*** Här hittar du fler evenemang ***