Att berätta

När jag var barn älskade jag att berätta spökhistorier. Om somrarna var jag på läger med Ungdomens Röda Kors. När vi lagt oss i tältet brukade jag berätta en ny spökhistoria varje kväll. Några var inspirerade av de spökhistorier jag läst i olika böcker. Andra hittade jag på själv. Redan då drömde jag om att bli författare.

Den senaste tiden har jag funderat mycket över skrivandet. Oväsen i Älvdalen skrev jag 2014-2018. Under 2019 ägnade jag månader åt redigering (den tråkigaste fasen). Det var nära att den antogs av Historisk Media, men när de så småningom tackade nej valde jag Hois Bästsäljarpaket i maj 2019.

Hoi är ett hybridförlag och jag investerade 79.000 kr exkl mervärdeskatt för att ge ut boken. Dessutom lånade jag ut 39.000 kr för att trycka 2.500 ex av boken. Jag beräknade att jag behövde sälja 1.155 böcker för att täcka investeringen. Till dessa kostnader kom annonsering i svensk bokhandel, 7.900 kr exkl mervärdeskatt för halvsida (12.490 kr exkl mervärdeskatt för helsida).

Till det kommer kostnader för releasefest (Porfyrmuseet arrangerade mitt bokrelease och sålde böckerna).

När Hoi förlag gett ut boken är det upp till dig att ta hand om marknadsföringen. Jag hade en gedigen releaseresa planerad som ställdes in pga pandemin. Här behöver du räkna både hotellkostnader, mässkostnader och din tid. (2020 skulle Hois fokuspaket för Göteborgs bokmässa ha kostat 10.990 kr exkl mervärdeskatt och inkluderat följande:

-Personligt utställarkort, inträde alla dagar med tillgång till Service Center, där man kan vila benen och dricka en kopp kaffe/te. Där finns det även tillgång till dator.
-Dina böcker kommer finnas på plats
-Två extra inträdesbiljetter för familj/vänner
-Tre bokade signeringar i förlagets monter under mässan
-Möjlighet till Drop-in signering i förlagets monter 
-Inspelning av Hoi-tv på scen i förlagets monter med moderator i samtal om din bok
-Hois VIP-mingel på fredag kväll – endast inbjudna
-Förlagsmiddag på lördag kväll

Istället gjorde jag en resa med Anna Vild under augusti 2020 där vi besökte Vadstena, Falun, Älvdalen, Tällberg och Stockholm. I samband med detta släpptes låten Älven som öppnade dörrarna till radiointervjuer. Dessutom la jag och Anna mycket tid för att lyfta de häxanklagades öden.

Jag anlitade min dotter för att bygga sidan Trolldomsprocesser.se och redigera en serie minidokumentärer till youtubekanalen Trolldomsprocesser. Tillsammans med min lektör och många andra tog vi fram nätverket Kvinnohistorier med digitala författarträffar, skrivkurser mm.

Jag gick helt enkelt all in för att få ut min bok under de rådande omständigheterna.

Kostnaderna för detta kan inte beräknas.

Förra sommaren behövdes en ny tryckning och jag lånade ut 27.300 kr för att trycka ytterligare 1.500 ex.

Sedan 2018 har jag aktivt skrivit på Vrede i Älvdalen. Den är betydligt mer omfattande än Oväsen i Älvdalen då den utspelar sig på många andra platser. Här ställde återigen pandemin till det då många museum höll stängt.

Vrede i Älvdalen har potential att bli en riktig klassiker om jag hade haft mer erfarenhet av författarskapet. Därför känns gårdagens beslut att ”spara” den helt rätt.

Dagens tankar:

Fortsätt researchen om de olika delarna i bokserien Eldarna. (De senaste dagarna har jag insett att för att kunna skriva Vrede behöver jag storyn till de följande fem böckerna vara klara så jag vet vad som behöver fördjupas i Vrede (saker som kanske inte får sin förklaring förrän i sista boken. Här bygger jag en hel värld av miljöer och människor.)

Youtube

Igår fick jag ännu en pusselbit till de kommande årens arbete. Ja, egentligen började det här med ett mail den 25 juli från Lina, som skrev att hon nyligen hittat min youtube-kanal och frågade varför det inte gick att kommentera.

Hej Annika!

> Jag har nyss hittat till din YouTube-kanal och jag har fastnat för både den, och din personlighet. Och självklart ”cykelbonden”. Jag såg i någon video att du kommenterade att han borde le mer enligt tittare, men jag tycker helt tvärtom. Låt honom ha vilket uttryck han än vill ha! Ett leende är inte synonymt för hur engagerad eller trevlig man är 🙂

> Jag gillar verkligen ditt berättande utöver allt cyklandet, även om jag själv är väldigt dålig på att använda min cykel nuförtiden. … Men din kanal inspirerar absolut!

> Vad jag dock ställer mig undrande till är varför du valt att markera inläggen som anpassat för barn så att man inte kan kommentera eller välja att klicka i ringklockan när man prenumererar, så att man får en notis när du lägger upp nytt? När jag tittat på flera av dina vloggar/videos har jag så gärna velat kommentera eller fråga någonting undertill, men mötts av att kommentarsfältet är inaktiverat. 


Efter att ha ändrat inställningar i de ”viktigaste” filmerna skrev jag till Lina igen och frågade vad hon tyckte var intressant i kanalen.

”Vad jag tycker är intressant på kanalen? Det är nog helheten tror jag! Du och ditt berättande (vare sig det är personligt eller historia), äventyren som du och cykelbonden verkar vara på. Jag cyklade som sagt mycket mer när jag var yngre, och även om jag inte alls är ute lika mycket i naturen som förr så gillar jag att utforska natur och ställen så som ni verkar göra. Så när jag ser dina vloggar så blir jag lite varm inombords, nyfiken och inspirerad också. Du har även en väldigt behaglig berättarröst, så ja, helheten som sagt.

Det låter väldigt spännande att ni planerar att cykla Sverige runt! Det hade varit häftigt att få följa resan så klart, om det funnits ork för er att videodokumentera det 😊 Om er cykelresa genom Sverige lyckats få lite uppmärksamhet i tidningarna eller på sociala medier så hade det ju varit många fler som kunnat fascineras, för jag tror nog att även om många är glada för att få flyga igen så är det nog många som också är nyfikna på att komma ut mer i naturen på cykel eller använda cykel istället för bil när bränslet varierar så stor i pris. 

Och vad jag vill få sagt är att 4mil kanske inte är mycket, i jämförelse med de färder som du och cykelbonden tar er igenom. MEN, här tror jag att det börjar kanske bli mer och mer i tiden (säger man väl?) för att bjuda in och engagera tittare i vad ni gör. De videos du lagt ut som har med cyklarna att göra har ju fått flera tusen besök/views; den där ni provcyklar elcykel har exempelvis över 22´000 views! Även om inte alla videos har så många så tycker jag ändå att det tyder på att det finns intresse (och stort sådant) på det du lagt ut, och om man försöker kombinera det intresset med resten av vloggarna så tror jag det blir mer liv på din kanal. Jag inbillar mig, eller tar som exempel, att om ni gjort en ny vlogg där ni återigen testar elcyklar (det är ju 4år sedan den andra lades ut), och där kanske ni också berättar om att ni ska cykla Sverige runt. Om ni till och med ska använda någon av elcyklarna på Sverige-runt så är det ju mer spännande för de som faktiskt funderar på att skaffa en elcykel, för då lär de har större skäl att följa fler vloggar från er. För att verkligen få se vad cykeln tål och så vidare, plus att de förhoppningsvis inspireras av hela resan att själva bli mer aktiva, och då fortsätta följa kontot!

Ja, jag svärmar i väg. Utan att vara professionellt insatt i YouTube-skapandet så tror jag helt klart att kanalen har mer potential. Jag kan självklart ha fel, samhället är ju väldigt ombytligt 💁 Man måste vara om sig och kring sig helt enkelt! 🤗🙃

Dessa rader gjorde mig så oändligt GLAD!!!!

Tidsresor på cykel

I morgon planerar vi ta tåget till Köpenhamn och då kommer jag göra den första vLoggen i en ny serie. Tidsresor på cykel.

Så till Lina vill jag än en gång uttrycka min oändliga tacksamhet för att du skrev det där första mailet och frågade varför det inte gick att kommentera. Den här serien är till dig! (Men så klart fritt fram för alla andra att kommentera och önska vad ni vill se i morgon.)

I den här nya serien tänker jag ha mer fokus på planering och dramaturgi. Jag tänker mig tre ”prator” och däremellan korta klipp från sådant vi tycker är vackert på vägen.

  1. Stationen i Billesholm och vad man ska tänka på när man åker Öresundståget. Även klipp från när vi kommer fram till Köpenhamn och hur man tar sig med cykel på stationen (det är första gången för oss – i vanliga fall åker vi båt).
  2. Rosenborgs slott (sa fakta som jag vill ta upp längst ner)
  3. Vägen tillbaka till stationen, sammanfattning av dagen.

Jag vill hitta en struktur som är enkel för mig att göra, där jag inte behöver tänka så mycket. Historia är mitt favoritämne – och det skulle vara kul att kunna dela med sig av sådant jag hittar. Vem vet, kanske får jag själv nytta av olika delar.

Rosenborgs slott

Uppfört

Slottet uppfördes i fyra faser. I den första fasen (1605-1606) uppfördes en tvåvåningsbyggnad med trapptorn mot staden. I fas två (1613-1615) förlängdes byggnaden till två gånger sin ursprungliga storlek och den fick nu den längden som den har idag. Under de kommande nio åren (1616-1624) uppfördes det stora tornet på västra sidan. 1633 byggdes en trappa som ledde upp till första våningen, detta eftersom hans son Christian skulle gifta sig året därpå med Magdalena Sibylla av Sachsen och de skulle då få en majestätisk entré.

Personer och händelser med koppling till slottet

Kristian IV

Uppföres till honom som sommarbostad men blev hans favoritslott där han tillbringade mycket tid. Lär själv ha kommit med många idéer.

Kristian IV dog på Rosenborg 1648.

Kronprins Christian

Bröllopet mellan Christian och Magdalena Sibylla av Sachsen pågick i fyra dagar ska också ha blivit landets pampigaste och dyraste någonsin. Prinsen hann dock aldrig efterträda Kristian IV och bli kung eftersom han dog året före sin far.

Frants Rantzau

I november 1632 ramlade Kristian IV:s blivande svärson och nyutnämnda rikshovmästaren Frants Rantzau (28) ner i Rosenborgs vallgrav och drunknade efter en fest hos kungen. Frants var trolovad med Kristian och Kirsten Munks äldsta dotter Anna Cathrine, som dog året därpå endast femton år gammal, möjligen av smittkoppor.

Fredrik III

Tillsammans med Sofia Amalia genomförde Kristian IV:s son flera förändringar.

Fredrik IV

Den sista kungen som använde slottet som bostad var Fredrik IV och omkring år 1710 övergavs slottet till förmån för Frederiksborgs slott. Endast två gånger efter 1710 blev Rosenborg åter en kunglig bostad och det var efter att Christiansborgs slott brunnit ned 1794 då den dåvarande kungen Kristian VII och hans familj blev hemlösa, samt när den brittiska armén attackerade staden under ”sjöslaget vid Köpenhamn” år 1801.

Läs mer på Slottsguiden

Köpenhamn

Gustaf Duwall

1656 -1662 resident (diplomat) i Danmark

Läs mer om Gustaf Duwall här

Hedvik Eleonora

Tror att jag har läst att hon besökte Köpenhamn i samband med belägringen. Har en minnesbild att jag sett en bild från Frederiksborg … men detta får jag titta närmare på.

Läs om Hedvig Eleonoras hemgift här

Kristian II (1481-1559)

En kort tid vistades han i den ansedde köpmannen Hans Bogbinders hem i Köpenhamn och trivdes tidigt i umgänget i borgerliga kretsar. 

Den 20 januari 1523 skickade Kristian IIs farbror och hans sammansvurna ett uppsägelsebrev till Kristian II. Istället för att slåss drog kungen sina trupper från Jylland. Den 26 mars hyllades Fredrik I i Viborg. Kristian lämnade Köpenhamn den 13 april 1523 och drog med sin familj till Nederländerna. Sören Norby försökte resa bönderna mot Kristian IIs farbror för att återinsätta Kristian II på tronen, men han misslyckades i juli 1525. I samband med dessa bondeuppror brändes Billes gård ner, det var efter det som borgen Billesholm byggdes.

Läs mer om Kristian II här

Kristina Gyllenstierna

Tillsammans med sina barn, sin mor och moster m fl satt hon inspärrad i Blå torn efter Stockholms blodbad.

Läs mer om Kristina Gyllenstierna här

Blå Torn

Fängelsehålan låg i Köpenhamns slott, som revs 1731. Slottet låg på slottsholmen där Christians borg Slot ligger idag.

Köpenhamns slott låg under det nuvarande Christiansborgs huvudflygel. Ruinerna grävdes ut när Christiansborgs slott återuppbyggdes efter en brand i början av 1900-talet och förevisas under det återuppbyggda slottet.

Fler länkar

Fiskrestaurang