Hej och välkommen till min blogg!

Hoppas att du ska trivas! Bloggen kan tyckas spretig – men så har mitt liv varit. (Mer om det kan du läsa längre ner.)

Idag ägnar jag en stor del av tiden åt skrivande. Flera gånger om året åker jag till Älvdalen, där trolldomsprocesserna började för att fortsätta min romanserie ”Vem tände bålen?”

Hemma i Skåne är det odling och cykling som upptar tiden. Några gånger om året ger jag och Cykelhandlaren oss iväg på längre cykelturer.

Tillbakablick

Jag började blogga som ambassadör för kvinnors företagande år 2010. När den bloggen lades ner kopierade jag in de blogginläggen här. (Om du söker ambassadör hittar du de inläggen.)

Då drev jag en expanderande advokatbyrå i Hammenhög på Österlen och livet gick i tokhögt tempo.

Klädkod advokatbyrå2011 startade jag den här bloggen. Här kan du läsa en presentation av den jag var då. Inriktningen var att förklara juridik så att vem som helst kunde förstå. Det finns massor av inlägg och sidor om juridik här på bloggen. Vill du att vi ska strukturera dem bättre – skriv en kommentar så fixar vi det.

Livet fortsatte rulla på i ett tokhögt tempo, nyanställningar, allt fler uppdrag, uppdrag som föredragshållare, ersättare i regelrådet. Min närvaro i sociala medier ifrågasattes av många – därför ändrade jag min om-sida. Här kan du läsa den jag skrev i mars 2012.

Att ha anställda är inte lätt. För min del hamnade jag i en arbetsrättsliga konflikt med den jag såg som kompanjon. Tvisten varade i sju månader. Samtidigt skulle jag klara av att vara ledare, uppdragen, föräldraskapet, familjekonflikter. Den här tiden är som ett vakuum för mig. Det totala sammanbrottet kom februari 2014 då jag inte orkade leva längre, när jag bara såg en enda utväg. Fortfarande är det svårt att andas vid blotta tanken på det som hände. Här hittar du länkar där kan du kan läsa om den tiden. 

Elchocksbehandling var inplanerad när min pojkvän besökte mig på psykiatriska kliniken. Han var rädd att förlora mig, förlora den person han älskade.

Annika Andebark
”Du som alltid har drömt om att bli författare kan ju inte riskera din hjärna. Jag lovar att ta hand om dig så att du kan ägna dig åt att skriva.”

Ungefär så sa han och jag tackade nej till elchocksbehandlingen och gick in i en lååååång psykodynamisk analys. I början skrev jag om det här på bloggen, men omgivningen tyckte det var märkligt att jag blottade mig så. Jo, kanske det kunde skada mig. I mars 2015 skrev jag en ny presentation på min om-sida. Där kan du läsa mer om hur jag lämnat advokatlivet, vänner – allt. Det fanns absolut ingen ork kvar.  Fortfarande hade jag ingen aning om varthän det skulle bära.

Så småningom kom jag i ett läge där jag inte klarade av att ta del av andras lyckliga liv. Förutom att jag lämnat vänner och alla andra kontakter lämnade jag även sociala medier för att gå in i mig själv, hitta viljan att börja leva utan att jämföra mig med andra. Yoga, skrivande, cykling och odling blev mina vägar tillbaka till livet. Steg för steg fick jag upptäcka relationerna med barnen. Alla relationer som tog minsta energi klipptes av. Fortfarande är jag skör och kan rasa vid minsta motgång.

Åren i tystnad resulterade i en bok om trolldomsprocesserna i Älvdalen. På sidan Trollkona.se hittar du min forskning. Du kan även följa skrivprocessen genom blogginläggen.

I april 2018 var boken om Marit klar och i juni hade jag fått refuseringar från alla de fyra förlag jag skickat till. I maj 2019 tecknade jag avtal med Hoiförlag. Det finns synopsis till ytterligare sex böcker i serien.

Över en middag föreslog Dottern att jag skulle bli en influenser. Här hittar du min senaste om-uppdatering.

Varför influenser?

Annika Andebark
Cykling över Teide med full packning. (Januari 2018)

När vi var på Teneriffa fick vi många kommentarer att instagrambilderna inspirerade. Så småningom köpte Anki och hennes man nya cyklar. Nu kan jag följa deras cykeläventyr. Det var en fantastisk kick att inspirera andra.

Varför inte börja skriva om alla cykelturer vi gör på hemmaplan? Utlandscyklingen är bara en liten del. Därför började jag skriva under rubriken när-cyklat. 

Vintertid cyklar vi utomlands. För att kompensera för resorna investerar vi i bolag som bidrar till minskade koldioxidutsläpp (bland annat Soltech och Loudspring)

Hemma försöker vi också leva klimatsmart – äter ogräs, tar tillvara på vilda bär, odlar både ätbart och för biologisk mångfald.

Åren i avskildhet har fått mig att tänka nytt. Här delar jag med mig av vårt sätt att leva och hoppas att fler inspireras till ett mer klimatsmart liv.

Vad kan du läsa om på bloggen?

On this picture I try to look cool – and it just be unnaturally.

Om du använder menyn hittar du inlägg om cykling, fakta om trolldomskrisen och mitt nya projekt ”Halvvägs till Hundra” som består av en massa blogginlägg om mitt liv. Under övrigt hittar du även mycket om trädgården, juridik, företagande. Du kan även använda sökfältet för att komma till de olika delarna.

Vad jag tänker skriva om i framtiden hittar du här. 

Mer om mig

När jag skulle skriva mer om mig blev det så himla långt – så det kan du läsa här. 

Antalet kanaler i sociala medier blir också fler och fler – här hittar du en sammanställning. 

Utmärkelser som jurist.

 

 

Älvdalen trolldomsprocesser
Foto: Håkan Olsén

Mina kanaler

Instagram: cykel, natur och rosor. Ibland kan du följa våra cykelturer i Stories.

Trollkona.se: här hittar du fakta om trolldomsprocesserna

FB-gruppen Nordiska trolldomsprocesser: här drömmer jag om kunskapsutbyte

Youtube: vLoggar (om cykling och skrivande), faktafilmer om elcyklar

Cyklat.se: denna sidan är under uppbyggnad – i framtiden ska du hitta bra cykelupplevelser på ett strukturerat sätt

FB-sidan Jönssons cykelaffär: På uppdrag av min livskamrat sköter jag uppdateringen av hans företagssida. 

Och så har jag så klart en egen FB-sida, men FB har blivit så tråkigt.