Vad spelar det för roll?

Kanske gjorde jag min sista flygresa i februari. Tidigare har jag rättfärdigat två, och sedan en flygresa om året med att vi gör så mycket annat för klimatet. Jag har rättfärdigat med att vi köpt obligationer i Soltech och aktier i Loudspring. Investeringar som med råge minskat de utsläpp som flygresan orsakar. (Här kan du läsa mer om klimatsmarta investeringar.)

Jag har försökt övertyga mig själv om att vi behöver flyga till Kanarieöarna för Cykelhandlaren bara kan vara ledig på vintern och då semestrar vi i närmaste värmen.

Jag tröstat mig med att vi inte längre flyger över Atlanten eller till Asien och jag har accepterat att vi nog aldrig kommer till Nya Zeeland som vi drömde om.

Men det hjälper inte. Flygskammen finns där hela tiden. Jag skäms för  inläggen som jag skrivit på cyklat.se – även om avsikten var att inspirera till att man inte behöver resa till andra sidan jordklotet, att jag ville visa att med cykel hittar du häftiga resor på hemma plan. Men när jag räknar på olika nyckeltal blir jag förfärad över hur mycket koldioxid en enda flygresa orsakar!

Mitt klimatlöfte för 2020 är att hitta klimatsmarta upplevelser.

Det är inte lätt. Inte om du vill ha med din egen cykel. Kanske går det inte ens att planera en resa med cykel på tåget ner till södra Europa. Kanske får vi bara acceptera att vi måste ta dagen som den kommer – stanna på en plats och invänta ett tåg där vi kan få ta med cykeln – eller cykla till en tågstation där det finns möjlighet att ta med cykeln.

Vad jag vet är att detta kräver planering och kreativitet.

Det finns så många fantastiska upplevelser som inte leder till enorma koldioxidutsläpp. Som resan till Älvdalen med tåg.

Drömresa till hösten

Tänk att kunna åka sovvagn ner i Europa och ha med packningen på cykeln. Tänk om man kunde få ha cykeln i kupén.

Vi drömmer om att cykla runt Bodensjön i månadsskiftet september-oktober, men har bara tio dagar – maximalt fjorton till vårt förfogande.

Drömresa till vintern

Januari-februari är den tid Cykelhandlaren kan ta semester. Då kan vi vara borta i upp till tre veckor. Är det tillräckligt varmt för att cykla i södra Europa då?

Hittade ett hus i södra Italien som jag skulle vilja hyra en vecka.

Nu behöver jag all hjälp jag kan få att lyckas med tågbokningarna. (Förutom det där med värmen handlar det mest om lathet att vi inte tar tåget.)

Alla tips mottages tacksamt!

Mötet med Greta Thunberg på Mynttorget berörde mig på djupet. Här kan du läsa mer.

Länkar från fredagens klimatstrejk

Greta Thunberg är min idol!

Över hundra länder strejkar med Greta Thunberg

Här demonstrerar tusentals med Greta Thunberg i Stockholm

Andreas Magnusson ännu en av mina idoler!

Andreas Magnussons tal under klimatstrejken 15/3 2019 i Falun

? "Nu tar vi ungdomar över och leder er i rätt riktning och det är riktningen som kommer att se till att Parisavtalet efterlevs." – Andreas Magnusson

Publicerat av Anna Holm Söndag 17 mars 2019

Greta Thunberg är inte ensam i sin kamp. Jag fick kontakt med Andreas Magnusson via Klimatklubben och har följt hans blogg. Han har ett genuint klimatengagemang.

Intervju med Andreas Magnusson i Expressen

Intervju med Andreas Magnusson i Sveriges radio

Andreas Magnusson var en av dem som stod bakom debattartikeln i bl a Aftonbladet

43 min in i programmet finns ytterligare en intervju med Andreas Magnusson

På hans instagramkonto finns filmklipp från besök i Strasbourg

Mina

Varför lyssnade ingen redan 2010?

Vimeo

Globalt

The Guardian 

Hur går vi vidare?

Omställningsnätverket

Forskare om klimatkrisen

Det finns olika scenarier och antaganden, men slutsatserna är desamma: Vi behöver planera för en värld där vi i princip inte använder stenkol, olja eller naturgas. Vi behöver också utveckla metoder för att ta bort koldioxid ur atmosfären. Och detta utan att överutnyttja skogar och andra ekosystem vilka fyller väsentliga funktioner för biologisk mångfald och som naturliga kolsänkor.

Ju längre vi avvaktar med att kraftigt reducera utsläppen, desto snabbare måste minskningen ske. Varje år som vi ligger kvar på fjolårets utsläppsnivå blir det med andra ord allt svårare att genomföra. I praktiken skjuter vi det nödvändiga arbetet framför oss samtidigt som vi förvärrar problemet.

Dagens nyheter

Mer forskning och fakta

Uppsala initiativet

Sceptical science

Minoriteten har makten

Naturskyddsföreningen – Svar på talet om klimatet

Dålig luft skördar flest liv

Klimatkompensaton döljer skadligt beteende