Från skilsmässohäxan till novellsamling till synopsis för sju böcker (Eldarna 5)

Många märkliga händelser har kantat min väg från psykiatriska kliniken (februari 2014) till boksläpp i Älvdalen (maj 2020). Här hittar du en sammanställning till samtliga inlägg om de märkliga händelserna.

November 2015

I november 2015 gick jag min andra skrivkurs för Mats Söderlund och Susanna Alakoski. Nu handlade inte längre mitt skrivande om att bearbeta skilsmässan, även bokmanuset ”Skilsmässohäxan” var bortvalt – istället ville jag skriva en novellsamling med temat häxprocesserna.

Här är mailet jag skrev inför kursen.

Hej Susanna och Mats!

Tack för info! Jag har nyss kommit hem från min fjärde vistelse i Älvdalen. Efter Mats handledning har jag allt mer koncentrerat mig på häxprocesserna tror att jag nu har hittat formen för berättelsen.

I berättelsen varvas ganska långa utdrag ur arkivmaterial (som brev och rättegångsprotokoll) med noveller som ska kunna läsas fristående eller som en helhet. Det är arkivmaterialet som för den sammanhållna berättelsen framåt. Inkl. det arkivmaterial jag hittills sammanställs så har jag 37 sidor. I materialet har jag påbörjat 5 av de planerade 12 novellerna. Dessa är på ca 5.000 tecken vardera men har inte bearbetats. Målet är att varje novell ska vara mellan 10.000-20.000 tecken.

Jag skulle behöva råd om hur jag bäst använder tiden fram till den 12 oktober (när materialet ska vara inskickat). Ska jag utveckla några av de 5 novellerna till ett resultat jag känner mig nöjd med eller ska jag fortsätta skriva fram resterande noveller?

Egentligen skulle jag vilja skicka in 2 dokument; ett med 3 noveller som jag använder som material under kursen men även mitt arbetsdokument som vi kan ha som utgångspunkt i handledningen. Har full förståelse om ni inte har möjlighet att gå igenom hela arbetsdokumentet – men tror att det är nödvändigt för att kunna diskutera mitt projekt.

När vi träffades för ett år sedan var mitt mål att söka in på författarlinjen. Sedan dess har jag lyssnat på Susannas råd och deltog i en skriv och yogakurs för Tove Folkesson på Skurups folkhögskola i juni. Den var verkligen bra! Efterforskningarna kring häxorna ger mig stor stimulans (även om de är tidsödande). Därför planerar jag inte någon längre utbildning inom den närmaste tiden.

Jag ser verkligen fram emot fortsättningskursen i litterär gestaltning! Första kursen gav en ”kick” som har betytt väldigt mycket för mig!

Önskar er också en fin höst!

Annika

Vem tände bålen?

Jag hade insett att det var många faktorer som bidrog till att häxprocesserna började just i Älvdalen – och just vid den här tiden. De pusselbitar jag hittat ville jag sammanfoga till en helhet.

Mats och Susannas erbjuder alltid enskild textrespons på skrivkurserna. Även den här gången var det med Mats jag diskuterade texten. I slutet av responsen sa han ”Det är få författare förunnat att ens hitta ett så här bra material. Du ska inte fundera på att skriva tolv romaner istället?”

Inte i min vildaste fantasin hade jag funderat på att skriva flera böcker om häxprocesserna – jag ville ju egentligen skriva om separationer där jag kunde använda mina erfarenheter från advokattiden. Häxprocesserna skulle bara vara ett projekt medan jag fick distans till det som varit.

I november 2015 fann jag inspiration på en fäbodmiddag på Stop i Älvdalen

Innan vi lämnade Ystad hade jag kokat ner mina synopsis till sju böcker. Av Mats och Susanna fick jag rådet att koncentrera mig på den första och verkligen få den klar. De varnade mig för att splittra mig mellan för många projekt. Och jag skalade av mitt liv, slutade nästan helt med sociala medier. Istället skrev jag mig fram till karaktärern, men mer om det nästa lördag.

Länkar

Skurups folkhögskola – sommarens skrivkurs i litterärgestaltning med Mats och Susanna är redan fulltecknad

Susanna Alakoskis hemsida – här lägger Mats och Susanna upp information om fortsättningskurser och skrivretreat som de arrangerar.

Mats och Susannas skrivtips – här har jag sammanfattat den första kursen i litterär gestaltning

Länksamling med skrivtips – här har jag samlat tips för att hämta inspiration