Vad är priset för tystnad, ren luft och friskt vatten?

Klimatångest

När klockan är 4.55 inser jag att det är lönlöst att ligga kvar i sängen och vrida mig. Stressen i min kropp liknar den som drev mig in i depressionen. Nu är det inte oron för uppdragen. Nej, det handlar om klimatet.

Jag vet att jag borde stänga av, sluta läsa på Klimatklubben, sluta engagera mig. Jag vet att jag kan må bra om jag kryper in under glaskupan, fortsätter livet som om inget hade hänt.

Vad är viktigast – klimatet eller min hälsa?

Utsikt grusvägar mellan Billesholms och Kågeröd

Min Älskade säger att jag inte kan rädda världen, att det inte spelar någon roll vad vi gör, att mitt klimatengagemang inte får gå till överdrift.

Har han rätt?

Vad händer med planeten om alla stänger av och dövar klimatångesten med att leva som vanligt?

Kan jag se mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn i ögonen och säga jag visste vad som höll på att hända – men det var för jobbigt att ta tag i? Jag hör ju själv hur dumt det låter.

Eller kan jag säga – jo, jag visste vad som höll på att hända men hur skulle jag kunna påverka utvecklingen?

Greta Thunberg då. Gör inte hon skillnad?

Nej, att skylla på att min insats inte gör skillnad är inte något argument som håller inför mina barnbarnsbarn.

Finns det något vettigt argument för att inte agera när vi står inför en fullständig miljökatastrof?

Naturskyddsföreningen

Orden i nyhetsbrevet från Naturskyddsföreningen mal i mitt huvud.

När ska vi rädda livet på jorden om inte nu?
Vi har hört det många gånger nu. Av våra politiker. Av forskarkåren. Runt middagsborden. Det är vår tids ödesfråga. Den globala uppvärmningen händer runt omkring oss. Sommarens rekordvärme och skogsbränder blev en väckarklocka för många om vad det handlar om och att det händer nu.
Det är nu vi måste agera!

Många gånger har jag gett upp mina skräpplockningsprojekt. I Billesholm slänger folk så mycket burkar, flaskor, kaffemuggar, cigarettpaket, godispapper – ja, allt – på marken. Det allra värsta är när folk lämpar av stora sopsäckar med skit ute i naturen. Jag blir så förbannad, arg, ledsen och uppgiven.

Vi har ett nytt skräpplockningsprojekt på träningsrundan. Den här gången begränsar vi plockandet. Till Kågeröd fyller vi min korg och våra pakethållare enligt följande prioritering

  1. Burkar och pantflaskor
  2. Plast
  3. Kaffemuggar

Det innebär att man får hushålla med stoppen – att vi inte “behöver” plocka rent. Vi fyller korgarna ändå.

I Kågeröd tömmer vi av – sedan fyller vi igen på vägen hem. Så har vi gjort i två veckor nu – och det gör skillnad även om det slängs nya burkar varje vecka.

Det är lätt att ge upp. Känna maktlöshet.

Det är dags att ta klimatfrågan på allvar. Aldrig förr har valen vi gjort och gör haft så stor betydelse som nu. Det handlar inte bara om framtiden – om våra barn och barnbarn. Klimatförändringarna händer här och nu. Som Sveriges största och mest inflytelserika miljöorganisation behöver Naturskyddsföreningen göra allt vi kan för att lyfta klimatfrågan. Tillsammans behöver vi sätta press på politiker och företag att fatta rätt beslut för miljön.

Alla insatser behövs. Inget bidrag är för litet.
Stort tack för ditt stöd!

Söderåsen under ett av alla våra träningspass. Njuter av naturen varenda gång

Finansiering

I går hade vi första träffen kring Söderåsendagen och Hållbarhetsmässan. Tre frågeställningar mal i mitt huvud.

1. Hållbarhetsnorm

Frågan togs upp om vi skulle ha något “hållbarhetskrav” för att få vara med i mässan. T ex skulle man kunna ställa krav på de medverkande “utställarna” att inte erbjuda plastglas, engångsbestick och flaskvatten under arrangemanget.

Hur skulle då en aktör som Ring Knutstorp var med? Borde vi inte inkludera istället för att exkludera?

2. Cykeldestination

Min tanke med Söderåsendagen var att visa på cyklingens fördelar. Tänk att under en enda dag ge cykeln företräde i den fantastiska naturen.

Frågan väcktes om det inte var en säkerhetsrisk med tanke på att det inte finns några bra cykelvägar i området? Hur skulle man kunna få besökare hos de medverkande om man begränsade biltrafiken den dagen?

3. Finansiering

Projektledarna uppskattade att projektledningen av Söderåsendagen skulle ta 300 timmar och Hållbarhetsmässan 200 timmar.

Det är lätt att säga att det skulle kunna göras ideellt. Av erfarenhet vet jag att det inte räcker med ideellt arbete? Om allt skulle kunna göras ideellt skulle det ju inte ligga några flaskor längs vägkanten. Nej, det behövs finansiering till projektledare som kan driva Söderåsendagen och Hållbarhetsmässan.

Felicia Eckersten, Force of Nature och projektledare för Söderåsendagen. Alexandra Kronholm, Kronholm Consulting, projektledare för Hållbarhetsmässan.

Var hittar vi finansiering?

Näringslivssamordnaren i Bjuvs kommun har lovat undersöka möjligheterna att beviljas projektfinansiering. Men att ansöka om projektmedel tar tid. Den tiden har vi inte nu.

Vi behöver inspirera andra till livsstilsförändringar – NU. Vi behöver visa goda exempel på att du kan leva ett gott liv med minimala klimatavtryck – inte när det är för sent. Det är bråttom nu.

Gräv där du står

Nej, jag kan inte förändra världen i morgon. Däremot kan jag plocka skräp längs träningsrundan och se att det gör skillnad.

Kan jag göra skillnad på Söderåsen?

Vad kostar det att skapa tystnad och ren luft för en enda dag?

Skräpet som slängs i naturen fraktas dit med bil eller motorcykel. Kan vi som en motaktion hjälpas åt att utan fossila transporter rensa bort skräpet?

Människospår

Stiftelsen Söderåsen

För varje gång jag besöker Söderåsen växer kärleken till denna plats, till den dramatiska naturen, till tystnaden (de dagar det inte är så många motorcyklar och bilar)  och landskapets skönhet.

Vad kan jag göra för att rädda Söderåsen från massturism, fossila utsläpp och nedskräpning?

För att arrangera Söderåsendagen lördagen den 3 augusti 2019 behövs snabb finansiering. Sponsorer i form av banker och företag känns som en relativt enkel lösning. Kommunerna runt Söderåsen och Region Skåne borde kanske kunna bidra. Deltagaravgifter? Är mässutställare beredda att betala när de inte vet vad de får? Riskerar vi skrämma bort besökare?

Tänk om det hade funnits en Stiftelse som bara värnade om Söderåsens välbefinnande. En stiftelse som kunde finansiera inköp av frisk luft och tystnad på Söderåsen för en enda dag.

Nu finns det inte någon sådan stiftelse – än …

Ingen kan göra allt men alla kan göra något

Vet du något företag eller någon organisation som skulle kunna gå in som sponsor? Har du erfarenhet av crowfunding? Har du tankar eller idéer om hur mässan kan finansieras?

Tveka inte – skriv en kommentar eller skicka ett meddelande.

Här kan du följa tankarna om Söderåsendagen och Hållbarhetsmässan

18 augusti 2018

26 oktober 2018

Här kan du läsa mer om cykling på Söderåsen

Nederländerna inspirerar – om cykelinfrastruktur på Söderåsen 

Söderåsens skafferi

Träningspass över Söderåsen

Träningspass över Söderåsen 2

Söderåsen i vårens tid

Mölledammarna

Filmerna om elcyklar är också inspelade på Söderåsen.