Advokat och entrprenör

Eftersom 75% av klassen var hemma pga snöovädret vid dagens föredrag gör jag här ett försök att sammanfatta det.

När Radio Kristianstad för några år sedan presenterade mig kallade de mig idéspruta. Jag brukar säga att jag säljer trygghet och god nattsömn. En stor del av vårt arbete handlar om att lösa tvister – men jag jobbar hellre förebyggande med att upprätta avtal och berätta vad juridiken innebär så att man kan undvika tvister.

Jag har tre företag

1) Advokatbyrån Annika Andebark AB som jag startade som en juristfirma 2004 och blev en advokatbyrå 2008.

2) Teraxacum AB som erbjuder utbildningar och föredrag

3) Andebark Sverige AB – ett servicebolag för advokater som vi skall presentera mer den 5 juli då vi hoppas ha allt på plats.

När jag gick i gymnasiet tänkte jag mig aldrig som företagare. I min värld var det självklart att jag skulle vara anställd.

1988 gick jag ut Samhällsvetenskaplig linje här på Österportskolan. På hösten kom jag in på juristlinjen i Lund.

Egentligen vill jag inte alls läsa. Flera av mina vänner hade börjat jobba och den sommaren hade jag ett semestervikariat på Sparbanken Syd. Flera vikariat annonserades ut och jag ville helst av allt fortsätta jobba och tjäna mina egna pengar. Min mor tyckte att jag åtminstone skulle läsa första terminen på juristlinjen när jag nu hade kommit in.

Det var som en förälskelse! Jag fick Göran Ravnsborg som föreläsare på Jiken. Alla som haft honom som föreläsare kan intyga att han inte hade särskilt gott öga till kvinnor. Han ansåg att den enda anledningen till att kvinnor gick på juristlinjen var att hitta en jurist att gifta sig med. När han fördelade frågorna i föreläsningssalen gick frågan alltid till killarna om det var många som räckte upp. Var det en fråga som ingen kunde svara på överföll han alltid tjejerna.

Jag blev kursetta – och jag måste erkänna att det tog ett tag innan jag insåg vad det innebar. Sedan fanns det inte någon återvändo. Juridiken var min passion. På min tid var normal studietakt 20 poäng per termin. Från år två läste jag 30 poäng per termin och spetsade alla ordinarie kurser utan någon omtenta. (Jo förresten – jag hade omtenta på 3 poäng IP rätt eftersom ordinarie tenta kolliderade med någon av kurserna jag läste parallellt.) Det första året fattade jag inte hur viktiga betygen var – så då spetsade jag inte alla kurserna. Men från termin tre spetsade jag allt – utan problem. Och då läste jag ändå aldrig på helgerna.

Till den som tror att det är svårt att läsa juridik kan jag bara ge rådet att själv bilda sig en uppfattning. Mitt förhållande till juridiken var passionerat från första stund (nja – inte arbetsrätten och offentlig rätt om jag ska vara ärlig). Det handlade om en bra studieteknik. Målmedvetenhet. Redan från början gjorde jag upp en plan hur jag skulle bli klar inom 4,5 år. Många hade berättat att det tog minst 6 år att ta sin examen. Jag tog min på mindre än fyra år (var klar redan i april) – och då hade jag dessutom 30 poäng extrakurser.

Efter examen sökte jag tingsmeritering. Mer om att sitta ting hittar du här.

Tingsnotarien sitter till vänster om domaren under förhandlingen. Mer om hur en brottmålsrättegång går till hittar du här.

Att ha suttit ting är en förutsättning för att du skall kunna bli åklagare eller domare. Fortfarande träffar jag mina notariekollegor regelbundet. Vi har gått olika karriärvägar. Idag är vi: tre advokater, en rådman, en kronofogde, en chef på SÄPO, en länspolismästare, två åklagare och en företagare inom en helt annan bransch.

Efter två år som notarie sökte jag arbete som biträdande jurist. Mellan 1994 och 2004 anställdes det inte en enda biträdande jurist i Ystads och Trelleborg domsaga. Efteråt har jag fått veta att situationen var likartad i stora delar av landet när det gällde humanjuridiken (brottmål och famiiljerätt). Istället arbetade jag på Sparbanken Syd. Först på familjerättsavdelningen och sedan som företagsrådgivare.

På familjerättsavdelningen arbetade jag bl a med

Boutredningar (om du skriver boutredning eller ”vidare steg” uppe i sökfältet till höger hittar du länkar till fler inlägg om boutredningar)

Testamente (Här hittar du en länk till den vanligaste orsaken till att det upprättas testamente)

Äktenskapsförord. Om gifta makar inte har enskild egendom är all egendom giftorättsgods. Giftorätten är en latent rätt att vid en framtida bodelning få hälften av den andres egendom. Vill man inte ha denna uppdelning måste man upprätta ett äktenskapsförord som registreras. (En vanlig missuppfattning är att det behövs äktenskapsförord för att slippa betala makens skulder – mer om detta hittar du här).

Samboavtal (hur man gör)

Fastighetsförsäljningar

Efter några år insåg jag att jag saknade viktig bankerfarenhet för att kunna förstå bodelningar och arvskifte. Jag ville lära mer om företagsekonomi och hur banktjänstemännen tänker när de beviljar lån. Därför började jag som företagsrådgivare. Som företagsrådgivare fick jag gå ett avancerat företagsrådgivareprogram som innehöll företagsanalys och starta eget projekt. Kanske såddes det här ett frö till att driva egen verksamhet.

2004 startade jag Juristfirman Annika Larsson hemifrån. De enda investeringarna var en lagbok och försäkringar.

Våren 2008 började jag i mentorsprojektet QlaraBesked. Där uppmanades vi att måla upp en vision för 1, 3 och 5 år. Visionen skulle kännas omöjlig att uppnå och vi skulle inte låta oss begränsas. Min vision var att starta ett servicebolag för jurister. Jag visste hur mycket ofakturerbar tid jag fått lägga på att starta företaget, ta fram visitkort och hemsida, skapa rutiner, sätta mig in i bokföring och lagregler, förhandla om försäkringar och tekniska avtal.

Då – i juli 2008 – var jag fortfarande inte advokat. Jag hade sagt upp min sekreterare eftersom jag insett att företaget inte bar kostnaden för en sekreterare. Hösten 2008 presenterade jag min vision för Kvinnovationer – en panel bestående av affärsrådgivare från bl a Almi. De trodde på min vision!

Hösten 2008 blev jag advokat. Sedan dess har ärendena förändrats och idag jobbar jag mer med brottmål som målsägandebiträde och försvarare. Jag får även fler uppdrag som bodelningsförrättare och boutredningsman.

Här hittar du några blogginlägg som jag skrivit om att vara advokat.

Som advokat har du åtagit dig att följa Advokatsamfundets etiska regler. Om en advokat bryter mot de etiska reglerna kan disciplinnämnden erinra mot agerandet, utdela varningar eller i värsta fall utesluta advokaten.

Som klient är det viktigt att veta att en advokat alltid är

1) oberoende (därför måste advokaten alltid pröva jävsfrågan innan han eller hon kan åta sig ett uppdrag. En jävsprövning innebär att advokaten måste kontrollera att han/hon inte tidigare biträtt motparten i samma sak eller att det finns något annat som gör att advokaten inte kan ta tillvara klientens intresse obehindrat.)

2) Lojalitet – advokaten är skyldig att föra fram klientens sak, men advokaten får inte främja orätt.

3) tystnadsplikt – en advokat får inte yppa vad som kommit fram i samtalen med klienten

Det blir ju aldrig detsamma att skriva ner vad vi pratade om. En stor del av ett föredrag är dialogen som uppstår i mötet. Här får vi försöka skapa en dialog i kommentarerna här eller på vår Facebooksida.

Även idag uppstod det inspirerande samtal. Det var särskilt en tjej som tycktes ha samma passion som jag själv hade för juridiken. Jag hoppas verkligen att hon vågar tro på sina drömmar.

Hur gick det med den där omöjliga visionen jag hade?

Till sommaren får vi se om jag har lyckats. Då har det gått fem år.

Idag är vi fyra jurister i Advokatbyrån Annika Andebark AB och vi har kontor i Hammenhög, Höllviken och Kristianstad. Till sommaren ska vi kunna erbjuda advokater tjänster som gör att de kan fokusera på sina klientuppdrag och köpa allt från telefonsvar, arbetsplats till hjälp med rekrytering av Andebark Sverige AB.

Vår vision är att göra det svåra enklare. Både genom att på ett enkelt sätt förklara juridiken (som t ex på www.advokatbyran.nu och här på bloggen eller genom föredrag och tidningsartiklar) och genom att kunna kommunicera på olika språk. Idag har vi nio språk i byrån inräknat svenskan.

När jag är ute och pratar på skolor vill jag helst av allt inspirera andra att våga skapa fantastiska målbilder! Alla kan göra det omöjliga! Visst finns det dagar som är tuffa – när även jag ifrågasätter vad jag gett mig in på. Men då får man peppa sig själv med lite kloka citat. (Se tidigare blogginlägg idag.)

Den viktigaste läxan jag har lärt mig av livet är att omge mig med rätt människor. Se till att ha roligt – skratta. Gör en relationsöversyn då och då. Omger du dig med människor som får dig att må bra? Boostar de dig din självkänsla? Se till att göra dig av med energitjuvar.

Ge dig tid för regelbunden reflektion. Ifrågasätt vad du gör av din tid, hur du känner dig. Låt inte bara tiden gå. Om du inte är nöjd – tänk ut en plan och gör en förändring.

Ingenting är omöjligt! Vet du bara vad du vill så brukar möjligheterna dyka upp.

Se motgångar som prövningar. När saker inte går som du vill – ta dig en funderare. Vad kan du lära av situationen? Hur kan du göra om situationen till din fördel?

Tack vare att jag tänkte en gång extra på väg hem från föredraget blev det ett långt blogginlägg som förhoppningsvis andra lärare kan hänvisa till när det juristyrket eller entreprenörskap diskuteras.