2021 – #vilaitid och #utonjut

Årets båda ledord fick av Malin Lundskog. Trots att vi aldrig träffats IRL betyder hon mycket för mig. Liksom även hennes influencerkollega Kicki Westerberg har börjat göra.

Efter ett år i avskildhet blir 2022 års ord gemenskap.

Jag önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

Nedan har jag gjort en tillbakablick över året och återigen konstaterat att det varit ett fantastiskt år. Jag känner en oändlig tacksamhet.

Januari

Det gäller att tänka sig för innan man sätter ledordet för året. Vi inledde 2021 med covid. Tröttheten bet sig fast och påverkade hela året.

Januari var också en månad med massor av läsande för att fylla på min kunskapsbank för att kunna skriva Vrede i Älvdalen.

4 januari 2021 vid dammen
24 januari 2021
26 januari 2021
Stenbrottet på Söderåsen den 31 januari 2021

Februari

Coronatröttheten hängde kvar en stor del av februari. Så vi fortsatte att vila. Men något nytt hade kommit in i mitt liv – responsgruppen som jag började träffa digitalt.

Alla hjärtans dag inlägg från Hovs hallar

Hovs hallar 14 februari 2021
På Cykelhandlarens födelsedag, den 28 februari, hade det börjat brinna i en av lagerbyggnaderna medan vi var iväg och cyklade.
Som tur var hade grannen känt röklukt och larmat brandkår. Strax efter att vi kommit hem anlände brandkåren.

Mars

Så kom mars med vårkänslor. Jag följde vårlökarna i trädgården med spänning. I den gula trädgården hade vi planterat tvåtusen narcisser.

Och vi fortsatte skriva om våra cykelturer på www.cyklat.se

En av årets häftigaste upplevelser var att uppleva vårdagjämningen vid Ales stenar.

7 mars 2021 – Boalt Örkelljunga t o r
På vårdagjämningen upplevde jag soluppgången vid Alesstenar – magiskt.
Och jag fortsate leta inspiration till Vrede i Älvdalen – här Liberiet och domkyrkan i Lund från ett besök den 31 mars 2021

April

Våren kom och jag kunde inte längre hålla mig ifrån engagemangen. På ett möte med författarkollegor fick jag idén till Littera-turen den första helgen i maj. (När Litteraturrundan flyttades fram till september ville jag fortsätta #viställerinteinviställerom). Dessutom fick jag för mig att göra ett evenemang i samband med biologiska mångfaldens dag när vi skulle lansera sidan www.upplevbillesholm.se

Så glömde jag bort mina ledord igen …

Påskcykling på hemmaplan – här scillor i Åstorp (3 april 2021)
Mera snö (5 april 2021, Stenestad)

Vårkänslor (9 april 2021)

Vi fick alla en tankeställare den 21 april 2021 när min far blev påkörd och hamnade på intensivvårdsavdelningen i Lund med skador på nackkotorna. Pga covid fick han inte ta emot besök, men jag och min syster åkte dit ändå och pratade med honom via FaceTime.
27 april 2021
29 april 2021 slog Belinda Wigerfelt upp dörrarna till sin atelje
30 april utanför cykelaffären (minns inte vad fotot behövdes til)

Maj

Det här är nog den bästa månaden. Kan det bli vackrare?

Vi passade på att åka till Österlen för att kontrollera våra födelsemärken. Och som vanligt besökte vi Stenestads park och Krapperup för att se rhododendron blomma.

Den 1 maj publicerades sidan UpplevBillesholm i samband med att Belinda Wigerfelt öppnade sin ekologiska blomsterodling.

Den 8 maj arrangerade vi den första Littera-turen

Den 21 mar arrangerade vi den biologiska mångfaldens dag

1 maj 2021 i Stenestads park

9 maj 2021 utanför Krapperup
Rhododendron på Krapperup 9 maj
Österlen den 23 maj 2021
Bjärebygden den 30 maj 2021

Juni

När jag tittar på bilderna i datorn får jag nypa mig i armen. Vilken magisk trädgård vi har skapat!

Juni känns som ett enda långt njutande av cykling, promenader och trädgård.

Jag åkte på mitt första yogaretreat på Sju sjöar, arrangerat av Mpiyo.

Midsommarhelgen cyklade vi i Halland längs Simlångsdalen.

(Ser att jag har en massa fantastiska rhododendronbilder som jag inte publicerat – det får nog bli ett av vinterns projekt.)

När påskliljorna blommat ut tar förgätmigej över den gula trädgården. (2 juni)
Sju sjöar är verkligen en plats jag vill återvända till. (3-5 juni)
Mats Karlsson anlade ytterligare några banor i dagbrottet, TeamAlbert. Här med blommande hagtorn den 9 juni 2021.
När narcisser och förgätmigej blommat ut tar allium och rhododendron över (10 juni)
Viktiga dagar i Arild med Dottern. (17 juni)
När vi cyklade längs Simlångsdalen kom plötsligt en flock kor som gick ner i vattnet för att dricka. (26 juni)

Juli

min födelsedag, den 8 juli, blommar rosorna som vackrast. Jag öppnade upp min trädgård tillsammans med Lotta Persdotter.

Den 10 juli arrangerades den första X-cup på Albertbanan. Sedan gav jag mig in i skrivarbubblan. Föst Capellagården och sedan Kalmar slott.

Natten innan X-cup regnade det 40 mm – deltagarna blev rejält leriga
Capellagården
Utsikt från toppen av Kuretornet på Kalmar slott

Augusti

När jag sammanställer året inser jag hur mycket jag upplevt. Men av alla upplevelser är det samvaron med min familj och cykelturerna med Cykelhandlaren som varit det viktigaste. Tänk vad märkligt livet har blivit där det är så lätt att jaga upplevelser istället för att leva med inlevelse.

Utställningen Odla hälsa på Sofiero besökte jag flera gånger.

Efter veckor på sjukhus och månader med halskrage blev far återställd. Olyckan har gett oss alla en tankeställare och jag är oerhört glad för den här dagen.

För det mesta är det min syster som står bakom kameran, men här har en av hennes söner tagit ett foto på mor med döttrar. Får mig att tänka på ett liknande foto från 2012 … tror jag.
Vid flera tillfällen besökte jag Annika Christensens fantastiska utställning – Odla hälsa – på Sofiero.
Och så cyklade vi massor – det här är på väg upp för Söderåsen.
Den 27-29 augusti gick jag den viktiga kursen om Kärlek för Mette Bohlin och Åse Jolin Mellgard. Jag fick tipset att söka mig in till min mittlinje när jag känner mig splittrad. Huvudstående är en bra väg dit.

September

Kring midsommar upphörde de flesta covidrestriktionerna och bokeventen drog igång. Det blev ännu en intensiv månad när skrivandet blev åsidosatt.

Littera-turen den 3 september 2021

Hållbarhetsdagen den 11 september 2021

Besöket i Kalundborg ledde till flera blogginlägg

I samband med Litteraturrundan arrangerade vi den andra Littera-turen samt spelade in de första samtalen i samarbete med Litteraturkanalen.

Hållbarhetsdagen den 11 september – på vandring genom fjärilsängen
På Höganäs bokfestival fick jag oväntat uppdraget att vara konferencier. Här med en av gästerna – Stefan Sauk.
Fem tips inför fösta bokmässan
I samband med cykelmässan i Danmark passade vi på att besöka Kalundborg där Kristina Gyllenstierna tillbringade en del av fångenskapen.

Oktober

I oktober dök det oväntat upp ett nytt projekt. Cykelaffären har sedan tidigare fått hjälp av Miljöbron kring projekt. Nu var det Ylva Kloo som var intresserad av att titta på det där med energi. Hon gjorde ett fantastiskt jobb och nu är solcellsanläggning beställd för installation i januari 2022. Samtidigt blev visionen för UpplevBillesholm och att skapa en destination som inspirerar till hållbarhet tydligare.

Den 15-16 oktober arrangerade Kvinnohistorier den tredje digitala bokmässan. Nu tror jag grunden är lagd för att bilda Insamlingsstiftelsen Kvinnohistorier.

Ylva Kloo framför taket som ska få solcellspaneler.
6.30 in i den här filmen berättar jag om visionen

November

Förutom skrivandet kom november att handla mycket om stiftelserna. Mer om detta hoppas jag kunna berätta till sommaren.

Under året har Belinda Wigerfelts blomsterodling gett mig stor glädje. Den 25 november passade jag på att binda en dörrkrans hos henne på en gammal cykelfälg. Så mysigt och känner hur bra jag mår när jag får arbeta med naturens material.

Den 28 november fyllde min far 80 år. Efter olyckan i våras var vi oerhört tacksamma att kunna fira honom den 27 november på Smygehus Havsbad.

Magisk trumresa för Åsa Liljenroth den 19-20 november 2021.

Dörrkrans på en cykelfälg
Malte 8 år

December

Under december ägnar Cykelhandlaren åt fyrverkeriförsäljning. De senaste åren har jag tagit allt mer avstånd från fyrverkeriförsäljningen. Cykelhandlaren har menat att om inte han säljer köper kunderna någon annanstans och lovat att alla vinster från fyrverkeriförsäljningen ska gå till klimatprojekt. Tidigare års vinster blev grundplåten när cykelaffären förvärvade dagbrottet 2018.

I år har Dennis Olsson haft det övergripande personalansvaret i 4verkeriet. Förra året var det han som tillsammans med min Dotter startade upp webb-butiken. På senare år har min enda uppgift varit att stötta de anställda.

På annandagen fick jag njuta av Vintercupen i ett gnistrande vinterlandskap.