Till minne av de häxanklagade

Det är min förhoppning att vi tillsammans kan fortsätta minnas häxprocesserna i Älvdalen i maj och september varje år.

Den 3-13 september 1668 pågick det extraordinarie tinget i Älvdalens sockenstuga. I sex år har jag arbetat med protokollen från den rannsakningen. Det ledde till min författardebut den 21 mars 2020 med den prosalyriska romanen Oväsen i Älvdalen.

Just nu planerar jag resan till Dalarna tillsammans med Anna Vild.

Hos Rockdale har jag hittat värdiga förvaltare av arvet efter de häxanklagade. I maj 2019 arrangerade vi tillsammans den första föreställningen baserad på min research. Idag erbjuder Rockdale såväl specialanpassade evenemang för grupper som vandringar i de häxanklagades fotspår till Mimmikulle och berättelser om Folktro i eldpallkojan. Båda dessa evenemang ingår i #AnnasDalaresa den 11-13 september.

Onsdagen den 2 september kl 20-21

Terminsstart för Kvinnohistorisk kvällsfika med Helena Hansen och Annika Andebark

Kvinnohistorisk kvällsfika är ett koncept jag skapat tillsammans med min lektör Helena Hansen för att vi ska kunna träffas även i tider av social distansering. Kryp upp i bästa läsfåtöljen och fyll koppen med din favoritdryck. Tack vare chatt-funktionen i zoom kan du hela tiden ställa frågor till författaren.

Biljetten kostar 79 kr och du köper den via Helena Hansens webbutik

Utan min lektör Helena Hansen hade det inte blivit någon bok. Tillsammans har vi tagit fram digitala skrivkurser som fungerar i tider av social distansering samt kvinnohistoriska kvällsfikor. Eftersom Helena Hansen sitter i Paris händer det även att hon modererar olika aktiviteter som jag deltar i. Biljetter köper du via Helena Hansens webbutik.

Torsdagen den 3 september kl 9

Instalive med Annika Andebark och Anna Vild inför #AnnasDalaresa

Den 3 september 1668

Den 4 september 1668

Lördagen den 5 september kl 13-15

Du träffar mig utanför Sven Jönssons cykelaffär i Billesholm i samband med Litteraturrundan.

Delar av Litteraturrundans styrelse var med på premiären av berättarföreställningen Oväsen i Älvdalen

Den 5 september 1668

Den 6 september 1668

Den 6 september 2018

Den 7 september 1668

Den 8 september 1668

Den 8 september 2018

Onsdagen den 9 september kl 15, Dalarna design i Falun

Anna Vild släpper den första låten av de fem som skrevs inspirerade av boken Oväsen i Älvdalen.

Dalarna Design Annika Andebark
Boksignering på Dalarna Design i Falun
När Anna Vild landat i Varberg efter tre månaders inspirationsresa i Dalarna skrev hon fem låtar på ett dygn. Älvens musik (som inte fått något namn än) spelade hon för Patricio Silva på premiären av berättarkonserten den 15 augusti 2020. Det visade sig att Patricio hade en studio och den 24 augusti spelades låten in.

Onsdagen den 9 september kl 20-21

Kvinnohistorisk kvällsfika med Helena Hansen och författaren Carina Karlsson på Åland som skrivit boken Märket.

Kvinnohistorisk kvällsfika är ett koncept jag skapat tillsammans med min lektör Helena Hansen för att vi ska kunna träffas även i tider av social distansering. Kryp upp i bästa läsfåtöljen och fyll koppen med din favoritdryck. Tack vare chatt-funktionen i zoom kan du hela tiden ställa frågor till författaren.

Biljetten kostar 79 kr och du köper den via Helena Hansens webbutik

Oväsen i Älvdalen, Märket, Dödsblommeört och Där mörker möter ljus

Den 9 september 2018 – Varför började du skriva om häxprocesserna?

Den 9 september 1668 – Marit Matsdotter förhörs

Den 9 september 2018 – Magi i Älvdalen

Den 10 september 1668

Den 10 september 2018 – De tystas ansvar

Den 10 september 2018 – sammanfattning av häxprocesserna i Älvdalen

Fredagen den 11 september – #AnnasDalaresa börjar

I skrivande stund finns tre biljetter kvar till AnnasDalaresa. Du kan läsa mer om resan och köpa biljett här.

Den 11 september 1668

Den 11 september 2018 – Fäbodlivet

Lördagen den 12 september – premiär för Trolldomsprocesser.se

Från maj 2014 kan du följa min research här på bloggen. Så småningom blev materialet alltför omfattande och Cissela Larsson skapade sidan Trollkona som kan ses som en innehållsförteckning till researchen. Där började jag även spara ner information om häxprocesser i Norden. I mars 2019 testade vi att använda materialet i skolundervisningen. Detta blev en succé, men vi insåg att sidan behövde utvecklas.

Sedan dess har Cissela Larsson skapat digital konst. Här träder du in i en magisk värld fullspäckad med information om de Nordiska trolldomsprocesserna. Vi släpper sidan den 12 september (återkommer med tid) och kl 15 kommer du kunna träffa mig via zoom.

Berättarkonserten Oväsen i Älvdalen har dalapremiär kl 16, biljetterna är slutsålda och vi har valt att inte sända denna föreställning digitalt då ljudkvaliteten från premiärföreställningen var undermålig. Tills dess att vi hittat en bättre teknisk plattform hänvisar vi till de spelningar som inom kort kommer läggas upp i webb-butiken.

Jodå – jag älskar att stå på scen. Under lågstadiet tillbringade jag alla raster med att förbereda fredagens roliga timme. Jag spelade ofta ”Karl Andersson” i fula kläder, peruk och stora sko. Min Indiana Jones-klädsel var ett resultat av en pressbild som togs sommaren 2019.
Premiären i Billesholms Folkets Park den 15 augusti var magisk. På föreställningen i Gladsax den 19 augusti såg vi tårar glittra i åhörarnas ögon. Tredje föreställningen är redan utsåld och ges i Älvdalen den 12 september kl 16.

12 september 1668 – trolldomskrisen är ett faktum

13 september 1668

13 september 2018 – Märkliga sammanträffanden

14 september 2018 – Tägt-Johannas vallåt

Över älven dansar dimmor, 

Seglar som fröer

Omfamnar bergens

Gulnande björkar.

Mellan moln smiter solens värmande strålar,

Leker tafatt över bergens toppar.

Näten har spunnits täta i natten

Tyngda av tidiga dimmornas droppar.

15 september 2018 – bildserien av Håkan Olsén

16 september kl 20-21

Kvinnohistorisk kvällsfika med Helena Hansen och författaren Johanna Willmark som skrivit boken Dödsblommeört

Kvinnohistorisk kvällsfika är ett koncept jag skapat tillsammans med min lektör Helena Hansen för att vi ska kunna träffas även i tider av social distansering. Kryp upp i bästa läsfåtöljen och fyll koppen med din favoritdryck. Tack vare chatt-funktionen i zoom kan du hela tiden ställa frågor till författaren.

Biljetten kostar 79 kr och du köper den via Helena Hansens webbutik

Inom kort kommer du hitta ett erbjudande på böckerna Oväsen i Älvdalen, Märket och Dödsblommeört som inkluderar entré till september månads kvinnohistoriska kvällsfikor. Anmäl ditt intresse här så skickar jag info när erbjudandet är upplagt.